Víkendový program bude bohatý. V sobotu se jedou závody XCE, což jsou eliminátory. Závodníci absolvují okruh dlouhý zhruba osm set metrů. Nejprve jsou na programu rozjížďky, které vytvoří pořadí, a pak už se jezdí vyřazovacím způsobem.

V neděli se pojede hlavní závod Cross Country, jehož nejdelší okruh měří 3,6 kilometru. Počet kol stanoví v neděli rozhodčí dle klimatických podmínek. Hlavní pořadatel závodu Ivan Sova přiznal, že došlo na trati k drobným úpravám: „Okruh jsme o dvě stě metrů zkrátili. Šlo o dva výjezdy. Trasa bude rychlejší, tak asi dostanou závodníci o jedno kolo navíc. Asi mě nebudou mít rádi. Můžeme očekávat osm až deset kol.“

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý nad startem ještě váhá. Rozmyslí se podle toho, jak se bude cítit. „Ladí formu na Světový pohár v Novém Městě na Moravě, který se jede v květnu. Před závodem v Kutné Hoře vydal, že to je šedesát na čtyřicet, že by přijel,“ připomněl Sova.

Na Zelený čtvrtek bylo na pouti deštivo i slunečno
Na Zelený čtvrtek bylo na pouti deštivo i slunečno

Startovat však bude Jaroslav Škarnitzl nebo Kristian Hynek. Ondřej Cink, který v Kutné Hoře vyhrál Mistrovství České republiky startovat nebude. „Bohužel, už přestoupil na silnici,“ pokrčil rameny Sova.

Sovův kutnohorský KH Tour BH Bikes Team bude mít dvě želízka v ohni. „Pepa Kunášek přestoupil do juniorské kategorie. Pak také Kamila Janů. Oba pojedou mezi juniory,“ vysvětlil manažer stáje. V sobotních eliminátorech pojedou jeho závodníci spíše na rozjetí. „Nikdo neví, zda se nám bude v eliminátorech dařit. V Kutné Hoře to je náš první ostrý závod. Celou přípravu jsme posunuli kvůli cyklokrosům,“ prozradil Ivan Sova.

Jelínek poprvé mezi elitou

V elitní kategorii (start v neděli od 15.30 h.) se představí i osmnáctiletá naděje z Kutné Hory Josef Jelínek hájící barvy Sram Mitas Trek. „Jsem prvním rokem v seniorské kategorii do 23 let. Loni jsem ještě jezdil za juniory. Celkově bude těžké se probojovat dopředu. Na startu začínám ze zadních řad, jelikož nemám ještě vyjeté body,“ vysvětlil Josef Jelínek.

Pro něj to bude velká zkušenost. „A taky boj,“ usmál se, „mohu si vyzkoušet, jaké to je jet se starší věkovou kategorií.“ Domácí prostředí považuje Jelínek při premiéře mezi dospělými za výhodu: „Je to plus, mohu se lépe připravit. Vím, jak si rozvrhnout síly.“

„Budu rád, když přijedu do cíle. Budu totálně vyčerpaný. Rád bych byl do patnáctého místa celkově a v kategorii do 23 let třeba do páté příčky. Uvidíme. V Kutné Hoře má být celkem velká konkurence,“ dodal Jelínek.

Okresní přebor mladších žáků, sobota 8. dubna 2017: FK Čáslav E - Star Tupadly 7:4.
Výsledky mládežnického fotbalu na Kutnohorsku

Kavalír chce vyhrát mezi experty

Své zastoupení bude mít na trati i nový klub KC Kutná Hora. V kategorii Expert (19-29 let) pojede Jakub Kavalír a v kategorii Master (30 a více let) Jan Rada. Oba startují v neděli v 10.30 hodin.

„V roce 2015 jsem v Kutné Hoře vyhrál, ale loni jsem z prvního místa přerval ve druhém kole řetěz. Letos bych chtěl doma zvítězit. Nepřemýšlím nad ničím jiným. Buď vyhraji nebo nedojedu,“ prohlásil Jakub Kavalír, který má trať najetou, ale překvapit ho může: „Na trati jezdím dvakrát nebo třikrát týdně. Nastudovanou ji mám, ale při závodě to je něco jiného. Jedete úplně na krev a na kopec vyjedete zcela malátný. Pak mohou přijít chyby. Jedna chyba vás může stát celý závod. Udělám vše proto, aby mě trať nepřekvapila.“

Jan Rada se na závod moc netěší: „Je to typ trati, který mám nejméně rád. Je to spíše pro mladší plíce. Určitě budu trpět, to je jisté.“ Na stupně vítězů si moc nevěří, ale už několikrát dokázal, že umí zabrat a překvapit. „Pojedu v kategorii Master a ambice žádné nemám, protože byť je to Český pohár a kategorie by měly být rozděleny nejspravedlivěji, tak je to celkem hloupě. Kategorie Master začíná od třiceti let a je to prakticky až do smrti. Z elity tam přeskáčou kluci a s nimi nejde bojovat o medaile,“ usmál se úspěšný Kutnohorák.

Buďte u toho také. Sobotní i nedělní program je pro diváky zcela zdarma.

SOBOTA

  • XCE (eliminátor) žáci, žákyně, kadeti, kadetky, masters – kompletní závod začíná kvalifikačními jízdami a navazují ihned jednotlivými rozjížďkami (12:15 – 14:30)
NEDĚLE
  • žáci I, žákyně I (9:00)
  • žáci II, žákyně II (9:40)
  • kadeti, experti, masters (10:30)
  • junioři (12:00)
  • ženy/ U23, juniorky, kadetky (13:30)
  • muži elita/ U23 (15:30)
Demolice malínského mostu pokračuje
Demolice malínského mostu pokračuje