Petr Valdman: Minimum pohybu, maximum bodů

Vynikající český kickboxer a trenér Petr Valdman si pražský šampionát nenechal ujít. Ačkoliv měl, jak sám říkal, téměř nulovou přípravu, dokázal jasným způsobem vyhrát. „Zisk titulu mistra světa se asi nedá hodnotit jinak, než prostě super. Kdybych měl hodnotit přípravu, to by byla jiná," usmíval se zkušený kickboxer z Kutné Hory, o němž na facebookovém profilu SK Valdman´s Gym kolegové z reprezentace napsali: „Minimum pohybu, maximum bodů. Petr je ve finále."

Před šampionátem měl však Valdman smělejší cíle: „Přál jsem si vyhrát alespoň jeden zápas, což se povedlo a hned dvakrát." Radost měl Petr Valdman i ze svého svěřence a také Kutnohoráka Petra Zicha mladšího, který si vedl skvěle. „Náš malý Péťa Zich se stal čtyřnásobným mistrem světa během tří neděle. To je skvělé," chválil mistr světa.

Petr Zich: Další dvě zlaté do bohaté sbírky!

Právě Petr Zich získal dvě zlaté medaile na MS v Itálii, které se konalo v říjnu. Stejně si vedl i v Praze. „Mistrovství světa v Praze hodnotím velice úspěšně, protože jsem vyhrál dva tituly mistra světa asociace WKF v disciplínách pointfigtingu a lightcontactu," řekl Petr Zich a pozastavil se nad průběhem šampionátu: „Nejvíce se mi povedl finálový zápas lightcontactu, měl jsem z něho oborskou radost. Do finálového zápasu proti mě nastoupil rumunský zápasník, kterého jsem viděl zápasit v kicklightu, byl velice šikovný a celou tu kategorii kicklight vyhrál. V této kategorii jsem nemohl startovat, protože jsem měl povolený podle pravidel jen dva starty na MS."

Mladý Petr Zich rád reprezentoval svou zemi. „Největším zážitkem pro mě bylo domácí vítězství, ale i to, že jsem mohl startovat za Českou republiku na Mistroství světa WKF."

Tomáš Laube: Rozdal si to s chlapy a uspěl

Další Kutnohorák z SK Valdman´s Gym, který zanechal v Praze pořádnou stoupu, byl junior Tomáš Laube. Pro něj se jednalo o první světový šampionát v jeho kariéře a hned si z něj odvezl stříbrnou medaili. „Umístil jsem se na druhém místě, což jsem popravdě ani nečekal, protože jsem nezápasil za juniory, jak jsem původně měl, ale za muže, takže jsem spokojený," usmíval se vicemistr světa a pokračoval: „Nejvíc se mi, podle mě, povedlo semifinále se Slovákem, kde jsem se dokázal uvolnit ze stresu a při zápase myslet. Závody pro mě byly obrovským zážitkem, protože to bylo první mistrovství světa, kterého jsem se zúčastnil."

Monika Hájková: „Nepatřím do starého železa"

Sympatická Kutnohoračka Monika Hájková jela původně na šampionát s cílem rozloučit se s kariérou. Do zápasů však nastupovala se zlomeným nosem. To, že svůj boj dotáhla až ke dvěma stříbrným medailím, je vzhledem k jejímu zranění skvělým úspěchem.

„Myslím, že jsem dokázala, že ještě nepatřím do starého železa," smála se Hájková a byla ráda za to, jak šampionát dopadl: „Získala jsem stříbro ve své a v open váze."

Nejlepší zápas se Kutnohoračce povedl proti Rakušance. „Technicky lepší byl určitě zápas s rakouskou závodnicí. Zápas s Jihoafričankou byl sice těžší, protože soupeřka měla o patnáct kilo víc a já jsem do zápasu nastupovala již zraněná, ale tam, kde jsou využívány převážně kila navíc a ne technika, se to kvalitním zápasem nazývat bohužel nedá. Moc ráda bych poděkovala všem, kteří mě před druhým zápasem psychicky podpořili," řekla Monika Hájková.

Největší dojem na Moniku Hájkovou udělala právě podpora parťáků z reprezentace: „Přestože to nebyly mé první závody, vždy mě dostane to, jak se jako tým dokážeme podpořit. Nejsme sice ještě tak sehraní jako třeba francouzská reprezentace, která byla v hale slyšet nejvíc, ale ta podpora je tam obrovská. Přeji každému, aby alespoň jednou v životě, ať bude bojovat nebo závodit v čemkoli, slyšel v zádech takovou podporu."

Štěpán Juráš: Získal zlato a šel se najíst

A v neposlední řadě se mistrovství světa zúčastnil i zkušený trenér a kickboxer Štěpán Juráš. Ani on nezůstal pozadu a přivezl si do Kutné Hory dvě medaile. Stal se také mistrem světa. „Získal jsem zlato a stříbro, takže spokojenost," usmíval se Juráš, kterého nejvíce potěšil zápas s francouzským bojovníkem: „Takticky a podle představ jsem zvládl zápas s Francouzem."

A jaké dojmy si Juráš z Prahy odvezl? Tomu asi neuvěříte. „Největším zážitkem pro mě bylo jídlo a pití poté, co nás zvážili," dodal s úsměvem mistr světa Štěpán Juráš.