Sokol Kutná Hora – BK Beroun B 65:78 (14:15,32:30,45:56)

Říhovský je kvůli zranění šlachy na prstu mimo do neznámo kdy, v sobotu ale chyběl i Kocourek, a tak se pod koš postavil Vavák se starším z bratrů Levých Martinem.

Překvapením v sestavě Sokola byla účast Vaška Gottfrieda, dlouholetého výborného hráče A-týmu mužů. Domácí od začátku kupodivu neztráceli, prosazovali se ale spíše z dálky než z pod koše, na konci šesté minuty vedl Sokol 12:5. Pak se ale hosté probudili a skóre se srovnalo. Maximálně vyrovnaná byla i druhá čtvrtina.

Začátek druhého poločasu patřil domácím, jenže ti pak nedali v úseku od druhé do páté minuty třetí čtvrtiny ani koš. Možná to bylo i změnou obrany, kdy praktikovali zónu i vzhledem k tomu, kolik hráčů měl trenér Petr Kratochvíl k dispozici. Nedařilo se naštěstí i hostům, naopak Standa Levý dával v 7. minutě koš na 45:41. Druhý nástup Berouna ve třetí čtvrtině už ale Sokol nezachytil, sérií 10:0 hosté odskočili na dvouciferný rozdíl a Sokol do konce zápasu už jen dotahoval. Alespoň kosmeticky upravil skóre v poslední vteřině zápasu trojkou Gottfried.

Body Kutné Hory: Gottfried 18 (2), Vavák 18, Aufrecht 11 (3), Prušinovský 10, Levý M. 6, Levý St. 2. Body Berouna: Šmíd 15, Bernath 14… TH: 7/6 – 20/8. Fauly: 24 – 9. Trojky: 5 – 3. Rozhodčí: Matějček, Šťavík.

Sokol Kutná Hora – BK Kladno B 82:74 (19:18,34:33,62:53)

Už s Kocourkem v sestavě měl Sokol brzy dva minitrháky, nejprve ve 3. minutě první čtvrtiny vedl 10:5, posléze v 7. minutě 18:13, ale k většímu odskočení ve skóre to nevedlo.

Kutnohorští hned od začátku praktikovali zónovou obranu, proti které se soupeř dokázal prosazovat zejména nájezdy a následnými shozy na pivoty nebo výhozy na perimetr. V 6. minutě druhé hrací doby se podařilo hostům zvýšit své vedení na 8 bodů. Pak přišel kladenský faul spolu s technickou chybou a Vavák šestkami a Kocourek košem udrželi Sokol ve hře.

Podobně jako v sobotu přišlo rozuzlení ve třetí čtvrtině. Zde v sedmé minutě zazářili Málek s Kocourkem, ten první skvělými nájezdy pod koš, ten druhý nekompromisními zakončeními v nejbližší blízkosti koše. Domácí se utrhli na téměř desetibodový náskok. Rozhodnuto ale ještě nebylo. Kladno postupně snižoval od Sokolů vystřílený rozdíl ve skóre, hostující rozehrávač Zeis trojkou v 6. minutě zařídil, že Kutnohorští vedli už jen 71:68. Bojovností a touhou po vítězství nad mladými a fyzicky zdatnějšími hosty šel Sokol za svým cílem a důležité vítězství uhájil.

„Tak proti Berounu to bylo bez dlouhých opravdu těžké. Už několik zápasů se trápíme s úspěšností střelby a v sobotu tomu nebylo jinak. V neděli to pokračovalo, ale vyzdvihnul bych velkou bojovnost všech hráčů, hlavně díky ní jsme vyhráli. A velmi dobře zahrál Kocourek," zhodnotil soutěžní víkend trenér Kutné Hory Petr Kratochvíl.

V posledních kolech roku 2012 čeká na Sokol městské derby s Kolínem B, tzv. „dvojička". V sobotu 8. prosince zajíždí Kutnohorští do haly „Spojů", v neděli se Kolín představí na palubovce Kutné Hory.

Body Kutné Hory: Kocourek 29, Vavák 23 (1), Jan Málek 15 (1), Prušinovský 12, Aufrecht 3 (1). Body Kladna: Calta 23, Hladůvka 14… TH: 36/21 – 15/11. Fauly: 18 – 26. Trojky: 3 – 5. Rozhodčí: Matějček, Šťavík.

Michal Vavák