„Jeli jsme dvě kola po devíti tratích. Rozhodovalo se o tom, kdo a kolik nasbírá trestných bodů. Kdo jich měl nejméně, tak vyhrál," popsal průběh závodu Martin Štěpánek a neskrýval svou radost, že právě on měl nejméně chyb: „Pro mě je to životní úspěch. Podruhé v životě jsem stál na bedně mimo Českou republiku."

Martinovi pomohly i zkušenosti z českých závodů: „U nás jezdím Mistrovství ČR v nejvyšší kategorii Elite pod federací BIU, ale mistrovství Evropy jsem jel ještě jako junior. Dále se snažím objíždět i všechny závody pod federací UCI. Jsem zvyklý na těžší tratě a příroda mě baví mnohem víc, než umělé překážky."

A jaké byly doposud největší úspěchy čerstvého mistra Evropy? „Třikrát jsem byl mistrem České republiky v jednotlivých kategoriích. Loni mezi juniory a v roce 2011 v kategorii Beginner B," pochlubil se Martin, který také v roce 2014 vyhrál Youth Games a tím se stal Mistrem ČR v kategorii Kadet. Dále ve své sbírce má i šesté místo z ME a šestnácté z MS.

Mistrovství světa? Také chce uspět

O prázdninách pojede Štěpánek mistrovství světa organizace BIU. „Čeká mě mistrovství světa, které se koná začátkem srpna v Blansku. Posledním rokem jedu v kategorii junior," prozradil a pokračoval: „Byl bych moc rád, kdyby se mi i tady zadařilo."

Martin Štěpánek začal jezdit biketrial v roce 2009. „Přivedl mě k němu Lukáš Morawski. S jeho synem jsem chodil do třídy. Nabídl mi, zda chci zkusit biketrial a právě Lukáš mi poradil, co a jak mám dělat," řekl mladý sportovec, který reprezentuje tým AMK Hamry nad Sázavou. „Tréninky jsou tam třikrát v týdnu. Já tam dojíždím jednou za týden. Jinak jezdíme s tátou trénovat na Sion do Chlístovic a nejčastěji trénuji doma v Církvici ."

Co je podle Štěpánka na biketrialu nejlepší? „Nejlepší je ten kolektiv. Baví mě, že to dělám sám za sebe. V některých sportech se člověk musí spolehnout i na ostatní, ale v tomto sportu, jak se připravím přes zimu, je jen na mně. A můžu říct jen sám sobě, jestli jsem se připravil dobře nebo špatně," odpověděl a prozradil, jaká zranění ho už během kariéry potkala: „Měl jsem dva roky zpátky pád, při kterém jsem si přetrhal vazy a naštípl kloub. Jinak se mi zranění vyhýbají."

Titulem juniorského mistra Evropy to však nekončí. „Rád bych se biketrialu věnoval ještě dlouho, protože mě ten sport baví a naplňuje. Rád bych se ve světové kategorii Elite dostal alespoň do první desítky," prozradil své plány Štěpánek a dodal: „Mým velikým vzorem je Vašek Kolář, který je v tomto sportu několikanásobným mistrem světa."