Studentka kutnohorského Gymnázia Jiřího Ortena Martina Kopecká, která letos mimo jiné získala titul sportovce Kutnohorska nad 18 let, cvičí taekwondo ITF od roku 2006 a do české reprezentace se dostala v roce 2009 jako juniorka. Nyní již druhým rokem závodí v seniorské kategorii (18 až 40 let).

Všechna předchozí výborná umístění považuje za závazek pro podávání stále lepších výkonů. Tajně doufala, že by se jí po bronzových a stříbrných medailích z let předchozích mohlo konečně podařit získat i evropský titul.

Trenéři ji nominovali hned do tří disciplín, z nichž z každé nakonec přivezla medaili. Sama Martina Kopecká to vtipně okomentovala: „Nevěděla jsem, která z medailí mi bude nejvíce slušet, tak jsem si přivezla nakonec od každé jednu."

Hned první den byly na programu technické sestavy. Českému národnímu týmu se letos opravdu dařilo, a tak byl slyšet jásot v průběhu celého dopoledne. A ten poslední patřil právě Martině Kopecké, když ve finále porazila ruskou závodnici, a stala se tak mistryní Evropy v kategorii tul II. Dan.

Odpoledne přišlo na řadu závodění v týmových sestavách. Nakonec si ženský seniorský tým, jehož je Martina členkou, vybojoval krásné druhé místo. Třetí medaili, tentokrát bronzovou, získala o dva dny později v disciplíně sportovního boje (matsogi).

„V nejbližších dnech je pro mě prioritou odmaturovat, poté mě čekají přijímací zkoušky na vysokou školu. Cvičení tedy musí jít na nějakou dobu stranou. Tedy až do začátku června, kdy už mě opět čeká reprezentační soustředění. Poté mám v plánu jenom užívání si prázdnin," prozradila Martina Kopecká.

Úspěšná byla také Radka Heydušková

Velkou hrdinkou školy Silla, a můžeme říci, že i celé české výpravy se nepochybně stala trenérka a legendární česká závodnice Radka Heydušková, která ve své veteránské kategorii (40 až 50 let) získala čtyři cenné kovy.

Skvělý úspěch.

V sebeobraně divácky velmi atraktivní disciplíně, se předvádí techniky proti reálně vedeným útokům.

Zde trenérka závodila společně se svými dalšími dvěma žáky, tentokráte z kolínského oddílu školy Silla Michalem Vavrincem a Janem Radinou v rolích útočníků.

Pro Českou republiku i pro školu Silla to byly jedny z nejlepších závodů za poslední řadu let.

Celkově se reprezentace České republiky umístila jako třetí v konečném pořadí z 25 zemí s počtem 19 zlatých, 15 stříbrných a 21 bronzových medailí.

Adam Procházka