Jako první se cílem prohnal Jiří Miler, který už Dačického 12 v minulosti několikrát vyhrál. Jeho čas byl neskutečný – 43:49. Mezi ženami vládla tradiční vítězka Dačického 12 Daniela Havránková, která svým časem 49:33 skončila celkově desátá.

Z pohárového utkání TJ Sokol Libiš - FK Čáslav 0:2 (0:2).
Čáslav remizovala v Horkách, druhý bod získala po penaltách

Nejlepším Kutnohorákem v cíli byl celkově dvanáctý Jan Růžička (49:38). Na pomyslný kutnohorský trůn se vrátil poprvé od 3. ročníku v roce 2011 a vystřídal na něm úřadujícího Tomáše Tvrdíka, který se letos nezúčastnil. „Můj triumf je skvělý a hlavně nečekaný. Čekal jsem, že se o prvenství popere Zajíc, Pavlík nebo Vavák. Kluci běhají pravidelně, ale moje taktika byla jasná jako každý rok. Chytil jsem se někoho, kdo má pro mě přijatelné tempo. V závěru jsem chtěl ještě přidat,“ prozradil šťastný závodník a nejlepší Kutnohorák.

Kutná Hora zvládla důležitý zápas se Semicemi a zvítězila 4:0.
Kutná Hora vstoupila do nové sezony výhrou a představila posilu

Taktika Janu Růžičkovi vyšla dokonale. Celý závod visel na zádech Kutnohoráka Michala Vaváka, ale v závěrečném kopci ho předběhl. „Překvapilo mě, že měl Michal a další závodníci méně sil v kopci než já. Tihle kluci jsou zvyklí běhat delší vzdálenosti. Nečekal jsem, že jim dojdou síly. Evidentně jsem v kopci silnější. Předběhl jsem snad čtyři závodníky, což mě hodně překvapilo,“ upozornil Růžička.

Budova bývalé Základní školy J. A. Komenského v Kutné Hoře.
Spor je u konce, rekonstrukce knihovny může pokračovat

Dačického 12 je Růžičkova oblíbená trať: „Domácí prostředí. Vyrůstal jsem tady. Krásně se mi na trase běží. Jen kdyby bylo trochu zataženo, pak by bylo vše ideální. Nemám rád parné dny. Přehřívám se a vše je složitější.“ Kutnohorský sportovec se popral i s tradiční krizí. „Přijde vždy,“ smál se běžec s přezdívkou „Johny“ a pokračoval: „V prvním kopci přijde krize, pak se srovnávám a rozdýchávám. Poté už přepnu na automat a běžím. Letos to tak hrozné nebylo.“

Barunka vojákům upletla náramky. Setkání bylo celou dobu o předávání různých dárků z obou stran
Pátá rotace poradního týmu podpořila rodinu s onkologickým onemocněním

Obhajobu si Jan Růžička ujít nenechá, ale vyzkouší i jiné závody nebo zůstane u tradičního jednoho závodu za rok? „Letos jsem si odskočil i na Spartana v Kutné Hoře. To jsem nemohl vynechat. Zůstanu ale u domácích akcí. Nejsem atlet ani vytrvalec, abych se účastnil více závodů za rok,“ usmíval se vítěz kategorie, který má stále na prvním místě fotbal na Kaňku. Tam bude po překvapivém postupu bojovat znovu v okresním přeboru: „Postup vítám. Vím, že nejtěžší je se do okresu dostat. Udržení už nebude tak těžké, jak si spousta lidí myslí. Kaňk rozhodně nespadne.“

Streetart festival v Kutné Hoře.
Kutná Hora patří sprejování: jako legálnímu umění

Kategorii nejlepších Kutnohoraček vyhrála Martina Fabiánová (1:00:06) před Jitkou Trusovou a Irenou Brandejskou. „Běžela jsem Dačického 12 vůbec poprvé a spíše mě na ni přemluvil přítel. Nechtělo se mi. Tradiční běhy bez překážek moc nemusím,“ usmívala se kutnohorská spartanka. „Dalo by se běžet i rychleji, ale po dovolené jsem se nijak nenutila běžet na sto procent. Nicméně akce se mi moc líbila. Atmosféra na trati i v cíli byla fantastická,“ dodala.

Za své vítězství si odnesla dárkový poukaz v hodnotě 400 korun do Zmrzlinárny v Jakubské ulici. „Tuhle cenu pořadatelé trefili. Rádi do Zmrzlinárny chodíme. Už se těším,“ usmívala se Fabiánová, která skončila celkově jedenáctá mezi ženami.

Kompletní výsledky najdete ZDE.