Zahájení her bude opět na stadionu Olympia velkolepé. „První část zahájení bude podle olympijského manuálu. Bude to vypadat podobně jako olympijské hry. Jsme totiž součástí projektu Českého olympijského výboru. Musíme se držet protokolu. Druhou část vyplní kulturní a sportovní vystoupení mažoretek, aerobiku a dalších sportů," prozradil předseda organizačního výboru Karel Ptáček.

Co však neprozradil, je jméno sportovce, který zapálí oheň. „Je to překvapení stejně jako na každé olympiádě. Neprozradíme jméno, dokud dotyčný nebo dotyčná nebude na stadionu," usmíval se Ptáček a pak přeci jen naznačil: „Jde o reprezentanta, ale už ne aktivního sportovce."

Z programu her toho moc neubylo. Naopak přibylo. „Vyškrtli jsme pouze jednu plaveckou štafetu. Přibyly ukázkově sporty druhých a třetích tříd. Hodně se po tom volalo, ale nevíme, zda se to osvědčí. Budou soutěžit ve fotbale, florbale, mini házené a atletice," vyjmenoval Ptáček a navázal: „Během olympiády ještě ve středu proběhne běh malých dětí. Jde o akci olympijského výboru. Zapojené jsou školy z celé republiky. Běhat se budou různé vzdálenosti, ani nepůjde o závod."

Chybět nebudou ani medailové ceremoniály. „Od pondělí do středy se od devatenácti hodin budou předávat medaile na Palackého náměstí v Kutné Hoře," odtajnil Karel Ptáček a řekl, jak moc se mladí sportovci na olympiádu těší: „Mohu hovořit za naši školu. Čím více se akce blíží, tím více se děti zajímají o nominace. Doufám, že vše proběhne ke spokojenosti všech a uvidíme zdravou soutěživost, stejně jako každé dva roky."