Náš kamarád, spolulezec, místopředseda Okresního horolezeckého svazu Kutná Hora a bývalý předseda Klubu horských veteránů Čáslav Pepa Petrů k nám horolezcům přišel vlastně z nouze. Koncem sedmdesátých let vyhlásilo vedení Tatranského národního parku zákaz pohybu návštěvníků Vysokých Tater mimo značené chodníky. Výjimka byla udělena pouze organizovaným horolezcům.

Mezi tatranskými vysokohorskými turisty, postiženými tímto opatřením, byl kromě jiných i Pepa. Na podzim 1981 se tedy přihlásil do horolezeckého oddílu Vojenské tělovýchovné jednoty Úder Čáslav a od roku 1982 s námi začal pravidelně jezdit na skály.

Kromě cvičných horolezeckých terénů v okolí Kutné Hory lezl za 32 let své aktivní sportovní činnosti například na skalách nad sečskou přehradou, na Drátníku a Palicích na Vysočině, na Wilsonově skále nad Dalešickou přehradou. Na pískovcových skalách lezl ve Sloupu v Čechách a Svojkově, na Suchých skalách, v Prachovských skalách a v Teplických skalách.

Pokořené velehory

Z velehor to byly v prvé řadě Vysoké Tatry, kde stál na jejich šestapadesáti vrcholech. Ještě v 68 letech vystoupil na nejvyšší vrchol Vysokých Tater - Gerlach.

Ze zahraničních velehor navštívil Hornorakouské Alpy a jejich nejvyšší vrchol Dachstein (3.003 m), stanul na nejvyšším vrcholu Rakouska Grossglockneru (3.798 m) ve Vysokých Taurách, lezl v Schladmingských Taurách, vystoupil na nejvyšší vrchol ostrova Korsiky - Monte Cinto (2.710 m), působil i v ruském pohoří Altaj.

Medaile za práci

Od roku 1985 pracoval v různých funkcích v tělovýchově, posledních 11 let jako místopředseda Okresního horolezeckého svazu. Za svoji obětavou práci byl v roce 2008 ke svým pětasedmdesátinám odměněn Ústředním výborem ČSTV nejvyšším tělovýchovným vyznamenáním Medailí za práci ve prospěch tělovýchovy a sportu.

Lezení se věnoval do svých osmdesáti let. Absolvoval celkem 388 horolezeckých výstupů, z toho 86 ve velehorách. V posledních létech se věnoval už jen turistice s kolínskými a čáslavskými turisty.

Pepíku, budeš nám chybět…

Čtěte také: Tomáš Pilc s parťačkou zdolal Matterhorn. Přivezl si však omrzliny