Sobotní Sprint dokončilo 4429 spartanů. Nedělní, delší, trať závodu Super zvládlo v náročných klimatických podmínkách 2327 závodníků. Při charitativním běhu se vybralo 152.100 korun pro Nadaci Nova. To jsou čísla. Atraktivní podívanou si nenechalo ujít tisíce dalších diváků a rodinných příslušníků.

Spokojenost panovala zejména u místních podnikatelů, ačkoliv vzhledem k počasí nemohli využít své zahrádky. „Jsem nadšený. Prodal jsem spousty bot a legín, které doma závodníci zapomněli nebo nepočítali s chladným počasím,“ pochvaloval si v neděli Libor Brož z obchodu se sportem na Václavském náměstí.

Počasí dalo zabrat nejen závodníkům, ale i přírodě v okolí tratě. Revitalizace proběhne ve spolupráci s organizátory. „Jsme domluvení s Technickými službami. Vše bude v pořádku, stejně jako v loňském roce,“ prohlásil Michal Kúkola, ředitel závodu. Všemu nahrává, že se má v příštích dnech oteplit a tráva teprve začne růst. „Jsme domluvení už dlouhodobě dopředu s Povodím Labe, že využijeme firmu, kterou nám Povodí doporučilo, také na úpravu koryta a břehu Vrchlice,“ doplnil šéf závodů Spartan.

Dopravní masakr se nekonal. Kutná Hora vše ustála

Obavy z dopravních problémů v Kutné Hoře také nenastaly. Zvládly se všechny tři akce – Spartan, čokoládový festival i aerobik na Klimešce. „Policie mi nehlásila žádné dopravní komplikace. Všichni všude v pohodě zaparkovali. Chápu, že jsme v centru omezili rezidenty, ale věřím, že celý víkend zvládli bez vážnějších komplikací. Ještě jednou se jim omlouváme za potíže,“ vzkázal Kúkola.

„Schválně jsem vzal auto a po novce v pohodě. Zaparkoval jsem v pohodě v Gasku, ještě tam byla volná místa. Když jsem odjížděl z garáží Gasku, byla půlka volná. Okolní ulice také nevypadaly úplně ucpané. O pouti je to s parkováním mnohem a mnohem horší,“ napsal na facebookové diskuzi občan města Aleš Kerner.

Ani starosta Josef Viktora neměl problém. „Jsem rád, že se dopravní situace zvládla. Když jsem přijížděl k závodu, žádný problém jsem neviděl po oba dva dny,“ chválil a na pódiu pak slíbil: „Uděláme všechno proto, aby se závod do Kutné Hory vrátil i příští rok.“

Zlato, stříbro i bronz zůstaly v Kutné Hoře

V sobotu i v neděli vyhrál svou věkovou kategorii 15-17 let David Doubrava. „Nečekal jsem to, ale trochu jsem tušil, že by bedna mohla vyjít, pokud by mi aspoň jeden závod sednul. Že z toho budou dvě zlata, bych si netroufl říct,“ radoval se mladý závodník.

V elitní kategorii skončil Tomáš Tvrdík čtvrtý na Supru a sedmý na Sprintu. V obou případech ho o medaili připravil oštěp. V neděli i lezecká stěna Z-Walls. Nicméně byl z Kutnohoráků o víkendu nejrychlejší. Mezi ženami dvakrát v elitě uspěla Martina Fabiánová, také hájící barvy Olympia Spartan Training Kutná Hora. „V sobotu jsem doběhla druhá, když jsem nedala jen oštěp. V neděli byl závod hodně náročný. Zima a déšť mi nesedí. Skončila jsem třetí, což ani nechápu, protože jsem třikrát chybovala. Vše jsem si uvědomila až doma ve vaně, kde jsem rozmrzla,“ smála se úspěšná spartanka.

Její partner Michal Pavlík bral v neděli zlato ve své věkové kategorii 30-34 let. „Chyboval jsem v těžkých podmínkách jen jednou, což bylo nakonec klíčové. Mně zase zima tolik nevadí. Ještě více, než výhra v kategorii, mě těší, že jsem skončil celkově ze všech spartanů na desátém místě,“ radoval se vítěz Age Group.

A do čtvrtice uspěl i další borec sportovního klubu Olympia Spartan Training Jakub Vrbenský. V sobotu si zaběhl pro parádní deváté místo v elitní vlně mužů. „Byl jsem moc rád, že jsem nechyboval na žádné překážce,“ líčil kutnohorský spartan, který si v neděli doběhl pro bronz ve věkové kategorii 18-24 let: „Sice jsem v neděli čtyřikrát chyboval, ale potěšilo mě, že i přes roztržené koleno jsem skončil na třetí pozici.“

Hana Kopečková
Učitelka ze Suchdola ovládla v Řecku maraton. Start přitom dostala jako dárek