Akci pořádá kutnohorský Club Deportivo, který se už několik stará o sportovní vyžití v Kutné Hoře. Na otázky týkající se závodu nám odpověděl jeden z hlavních organizátorů Dačického 12 Michal Vavák.

Michale, Dačického 12 a její osmý ročník je za dveřmi. Organizace už musí být rutina, ne?

Může se to zdát, ale opak je pravdou. Vždy nám příjemně stoupne hladina adrenalinu a voláme si s kolegou několikrát denně, co nového a co ještě musíme doladit. Jen už asi lépe víme, kdy co zařizovat, na co hlavně nezapomenout. Příručku o pořádání závodů zatím vydávat nehodláme. Baví nás to, to je hlavní.

Zůstali jste u varianty s Chrámem svaté Barbory. Osvědčilo se vám to více než park Pod Vlašským dvorem?

Park je stále zavřený, takže ani jiná varianta nepřicházela v úvahu. Obě možnosti startu mají své pro a proti, ale start a cíl u dominanty našeho města zatím přináší jen pozitiva. Myslíme si, že i běžcům se toto líbí více.

Kolik očekáváte letos závodníků?

Rádi bychom udržovali konstantu kolem 250 závodníků. Zatím máme k dnešku necelých 200 přihlášených, tradičně doráží padesátka běžců bez předchozí registrace. Samozřejmě tajně věříme v třístovku, to byla naše meta už loni.

Jste připraveni i na variantu, že bude horko jako loni?

Děkujeme kutnohorské společnosti VHS, která nám stejně jako loni dodává kropící systém na občerstvovačce a cisternu vody v cílovém prostoru. Lépe jsme i pořešili eventuální zásah záchranných složek. Snad se ale počasí slituje a nepřipraví nám výheň jako při loňském ročníku. Přesto radíme běžcům, hydratujte se, pijte.

Dačického 12 2016Start: sobota 13. srpna v 10.30 hod.

Místo:
Jezuitská kolej před Chrámem sv. Barbory

Startovné:
150 Kč v před registraci, 250 Kč na místě

Trasa:
Od Barbory ulicí Za Barborou a dolů Táborskou, a poté směrem na Bylanku (kolem penzionu Šafrán), dále po žluté do Bylan. Odtud po panelce ke Sv. Trojici, kde je občerstvovačka. Oběhnout hřbitov a zahnout směr Velký rybník, kde před ním seběhnout dolů k "mlýnům" a odtud až zpátky ke Královské, tu proběhnout až na konec a doleva ulicí Pobřežní a Pod Barboru a nahoru ulicí Pod Hrádkem do kopce až k Barborské ulici na jejímž konci je cíl.

Když se podíváte do startovní listiny, koho vidíte jako favorita závodu?

Bohužel nebo naštěstí žádného Keňana ve startovce nevidím. Loňský vítěz Dominik Kubec ani druhý Kuba Smetana nedorazí, borci ze Svěráku zato určitě ano. Vidím i běžce s desítkou za 34 minut nebo triatlonistu z Německa. Ale nechme se překvapit, kdo se objeví u Jezuitské koleje jako první.

Překvapilo vás, že loňský vítěz Dominik Kubec ukončil po Dačického 12 běžeckou kariéru?

Připadá mi, že v tomto duchu je Dačického 12 jakoby zakletá. Libor Bucifal, velký talent a držitel traťového rekordu na staré trati, se věnoval vrcholové atletice 2 až 3 roky života a konec, Dominik prakticky to samé. Trojnásobného vítěze Jirku Milera jsme tady už dva roky neviděli. Ale k otázce. Ano, velmi překvapilo. Účastník mistrovství světa, mladá naděje české atletiky, držitel nejlepších juniorských výkonů na 3000, 5000 a 10000 metrů v roce 2015 by dle mého názoru neměl končit prakticky ze dne na den. Ale neznám úplné pozadí, každopádně velká škoda!

Nejlepší Kutnohorák Jiří Zajíc je připraven. Obhájí podle vás znovu svůj titul?

Pokud nezakopne o bludný kořen, zřejmě obhájí. Neznám jiného tak kvalitního běžce z blízkého okolí, přál bych mu bednu. Trošku čekám, že ho potrápí místní účastník závodů Spartan Race. (smích)

Co máte pro závodníky přichystané a jaké kategorie budete vyhlašovat?

Na závodníky čeká klasická nálož s doprovodným programem. Kategorie opět tradiční - muži, ženy do 45 let a nad, nejrychlejší Kutnohoráci, nejrychlejší těžkooděnec nad 100 kg, nejrychlejší sourozenecký a manželský pár. Nezapomínáme rovněž na soutěž tříčlenných týmů a hlavně na závod dětí. Snad dorazí i startér celebrita a poprvé zazní i startovní výstřel. Kdybych byl běžcem, určitě bych 13. srpna na start k Barboře dorazil! Více na www.dacickeho12.cz!

Vítězové Dačického 122015 – Dominik Kubec (42:04)
2014 – Miloš Kratochvíl (41:56)
2013 – Jiří Miler (41:15)
2012 – Libor Bucifal (40:52)
2011 – Jiří Miler (43:13)
2010 – Jiří Miler (45:02)
2009 – Josef Vodička (48:28)

Zdroj: Youtube