Vítku, nakonec jste skončili na čtvrtém místě. Panuje spokojenost nebo převládá nespokojenost?

Jsou to takové smíšené pocity. Čtvrté místo jako takové určitě není úspěch, ale předváděná hra v jarní části soutěže a naznačený výkonnostní vzestup mě určitě těší.

Jaro jste měli mnohem lepší, čemu to přisuzujete.

Jaro výsledkově zase tak o mnoho lepší nebylo, připsali jsme si dvě zbytečné porážky na začátku a v průběhu ještě zbytečnější kontumaci. Co bylo určitě lepší, byla předváděná hra ve druhé polovině soutěže. A z toho mám opravdu radost.

Právě do jarní části jste vstoupili dvěma porážkami. Proč tomu tak bylo a co se pak zlomilo?

Tohle má více příčin. První a základní je tréninková morálka, kdy málokdy se na trénincích sejdeme v plném počtu. Další příčiny lze hledat ve velmi dlouhé zimní přestávce a také tréninku na menším hřišti. Jestliže celou zimu trénujete na výrazně menším hřišti, je jasné, že v prvních zápasech budete mít velký problém s obranou. Tohle jsme dokázali zlomit až na Mělníku a navíc nám tam právě v obraně hodně pomohl Ondra Šimůnek.

Nebýt kontumační porážky, zřejmě byste zbylé zápasy všechny vyhráli. Opravdu nešlo ve Vršovicích hrát?

Ve Vršovicích se podle mě jednalo o velkou chybu rozhodčích i svazových funkcionářů. Je pravda, že jsme s sebou neměli registrační průkazy, ale v době, kdy je vše přístupné na internetu a navíc průkazy byly na cestě, zakázat v této soutěži odehrát zápas ve chvíli, kdy jsou obě družstva na místě, mi přijde nešťastné. Ale na druhou stranu se jedná především o naši blbost.

Údajně šly zapomenuté registrační průkazy na váš vrub. Co vás to stálo do týmové kasy?

Bohužel máte pravdu, tahle pitomost jde plně za mnou. Všem hráčům jsem se omluvil a na rozlučce se sezonou holt budu muset darovat soudek.

Pojďme k jednotlivcům. Začněme u brankáře Červenky. Jak hodnotíte jeho výkony?

U Jirky je strašně důležité, aby mu pomáhala obrana, potom podává výborné výkony. Je pohyblivý a mrštný. Bohužel je menšího vzrůstu, a když mu kluci nepomohou, tak se střelami do rohů branky nic neudělá. Měl by se více soustředit na chytání a trochu krotit své emoce, ale když má den, je fantastický.

Post brankáře je v Kutné Hoře problematický, kdo by musel do branky, kdyby se Červenka zranil?

Máte pravdu, ještě rok musíme čekat, až nám dospějí dorostenci. Variantu s Jirkovým zraněním ani nepřivolávejte, protože to bych si do branky asi musel stoupnout já.

Nejlepším střelcem se stal Denis Polívka. Je právě on budoucností kutnohorské házené?

Denis je výborný hráč a sedí mu styl hry, který se snažíme praktikovat. Jelikož hrajeme rychlý přechod do útoku, dává i hodně branek. Určitě se o jeho výkony i v budoucnosti budeme opírat a na jeho rychlosti a šikovnosti stavět

Co říkáte na výkony dalších mladých hráčů?

Takových hráčů máme několik. Na pivotu je hodně dobrý Martin Brož, který má skvělé fyzické parametry a je hodně platný jak v obraně, tak i v útoku. Svůj potenciál naznačil v posledním utkání i Honza Petránek a věřím, že z něho v budoucnu bude nebezpečná střelecká spojka. Pak zde máme křídla Davida Bielického, na kterém je znát tréninkový výpadek, ale určitě se dostane do herní pohody, a mladičkého Matěje Veselého, který musí vyzrát. Ale celkově se opíráme o hodně mladé hráče, protože i naší střední generaci je okolo pětadvaceti let.

A jak si vedli ve vašich očích zkušení borci jako Hasala, Thieme, Kůrka, Filip a další?

Tady je velký problém v jejich pracovním a rodinném vytížení, všeobecně toho moc nenatrénují a ani neodehrají. Když mohou a přijdou, jsou na hřišti vždy velmi platní. Doufám, že i v příští sezoně nám budou pomáhat, své místo v týmu určitě mají.

Kdy začnete přípravu na nový ročník a jak bude probíhat?

Tohle je ještě hodně daleko, teď se zúčastníme Žižkovského poháru a teprve po něm začneme plánovat přípravu. Ale předpokládám, že od srpna začneme trénovat a rýsuje se nám zajímavá možnost společného soustředění s Kolínem na konci prázdnin. Tak uvidíme.

Co bude cílem příští sezony?

„Slabý je ten, co slabý má cíl". Pro nás musí být samozřejmě cílem minimálně druhé místo zajišťující postup do druhé ligy. Nejde o to, že bychom chtěli postupovat, ale zkrátka na to výkonnostně máme. Jsme schopni kteréhokoliv soupeře v soutěži porazit, ale bohužel se chováme jako Jánošík a často i ztrácíme body, kde bychom neměli.

Budete se poohlížet po nějakých posilách?

Ne, určitě žádné posily odjinud hledat nebudeme, vždycky jsme se snažili hrát s našimi odchovanci a u toho i zůstaneme. V této soutěži nemá smysl brát sem na hostování nebo přestup cizí hráče. To by bylo na pořadu dne, pouze pokud bychom chtěli výš.