Michale, termín triatlonu se změnil. Je dřív. Chcete snad pro závodníky studenější Velký rybník?

V uplynulých letech jsme, věru, s termínem různě hýbali. Nyní ho chceme ustálit na první červnovou sobotu. I když to bude znamenat termínové kolize – pohádkový les v Chlístovicích, Hraběšínský triatlon nebo půlželezňák Czechman. Kdyby chtělo CD*KH studenou vodu ve Velasu, přesunuli bychom triatlon na březen. Opět slibuji, že voda v rybníku bude kávou, tak je tomu ostatně po celý rok.

Jak vypadají přípravy na sobotní závod?

Přípravy finišují. Diplomy a medaile pro vítěze, dárek pro účastníky, zajištění staffu si můžeme odškrtnout. Koncem pracovního týdne dojde k označení tratí, jedna z věcí nejdůležitějších. Rovněž dolaďujeme Mitche Buchanana jako dozor nad plaveckou částí.

Představte mi trať. Co závodníky čeká?

Že je triatlon celek složený ze tří částí, snad netřeba více představovat. První fáze je plavání ve Velkém rybníku, přesná vzdálenost je závislá na rozmaru pořadatele, průměr za uplynulých šest ročníků je asi 250 metrů. Následuje podle mě „the best" cyklistická trať o délce osmnáct kilometrů, kde jsou na začátku hned dvě stoupání, jedno po asfaltu, druhé v terénu, letos určitě i v blátě. Kolem Sionu čeká na závodníky jak lehce zrádný sjezd, tak rovinka podél potoka i výjezd do Polánky. A pak je to sjezd smrťák a výjezd prďák v okolí Roztěže. Závěrečný výjezd do chatové osady za fandění místních domorodců nemá chybu. Běh je vzpomínkou na Dačického 12, sympatická houpavá trať se všemi možnými povrchy, kde na panelce můžete pozorovat, koho možná dostihnete a kdo vás naopak asi předběhne. To vše na zhruba pěti kilometrech.

Kolik očekáváte účastníků a koho mezi nimi považujete za favority?

Spokojeni budeme s více než čtyřiceti triatlety, toto číslo pamatujeme první tři ročníky a moc se nám to líbilo. Poslední ročníky ale účast z nevysvětlitelného důvodu upadá. Velmi rád bych viděl na startu známé tváře z minulých ročníků, samozřejmě držitele titulů. Pokud přijede Honza Rada, na kole mu bude stačit asi málokdo. Ale na nejrychlejší plavání a běh bych si na něj nevsadil. Kéž by dorazili Jarda Novotný, bratři Gondekové, Johny Růžička, mladý pan Vrbenský, Honza i Arnošt Němcové. Ale hlavně spousta jiných, co si třeba triatlon chtějí zkusit poprvé.

Na co se mohou borci těšit po doběhnutí do cíle?

Určitě na dobrý pocit, že to zvládli a přežili. Na kamarády, ženy, přítelkyně, potomky. Snad i na pivo, limo, meloun. Na malý, ale velmi praktický dárek pro každého dokončivšího. Věřím, že s námi na světoznámé pláži u Velkého rybníka chvíli zůstanete a svěříte se se svými dalšími závodními plány.

U Velkého rybníka jsem se minulý týden koupal a voda je na toto období enormně teplá. Může to být příslib dobrého závodu?

Jak již bylo zmíněno, přijde mi, že voda ve Velkém rybníku je teplá celoročně. Málokdy na tritalonu rozhoduje plavání a u Velasu to bude, myslím, podobné. Každopádně voda okolo 18 až 19 stupňů navodí v závodnících příjemnou náladu a pocit, že ve vlnách nezmrznou. Doufám, že se občas objeví na obloze i slunce. Pak bude chybět k dokonalosti už jen spokojenost organizátorů. Veškeré info k závodu naleznete na www.dacickeho12.cz.

7. ročník WELAS TRIATLÁKTermín: sobota 4. června 2016
Registrace: 9:30 - 10:15
Start: 10:30
Startovné: 100 Kč
Start a cíl (depo) u Velkého rybníka u Kutné Hory