ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Deník získal informaci, že nejméně členy dvou ze zúčastněných týmů s účastníky z České republiky trápily v průběhu závodu zdravotní komplikace v podobě horečky a průjmů – a někdy i dalších komplikací, s nimiž si lékaři nevěděli rady.

Nyní však, jak naznačují informace z druhé ruky, jež se však Deníku nepodařilo ověřit, některým z účastníků trpících tehdy obtížemi měl vyjít pozitivně test na protilátky proti novému typu koronaviru – přičemž minimálně někteří z těchto pacientů nepochybují, že to musí souviset již s obtížemi během lednového závodu.

Ilustrační snímek.
Na pomoc okolí Říma pošle kraj symbolických sto tisíc

Mluvčí sedlčanského Big Shocku Nikola Kužílková však Deníku v pondělí po ránu řekla, že v tomto směru nemá žádné informace – a neví ani o jakýchkoli náznacích. Zdůraznila, že ona sama na Dakaru nebyla, nicméně od členů týmu nemá zprávy o závažnějších zdravotních problémech.

Připomněla, že se během závodu stane, že se tu a tam u někoho z členů týmu objeví zdravotní komplikace – avšak to, že v rámci poslední dakarské mise by závodníci mohli být vystaveni koronavirové nákaze, se v Sedlčanech neřešilo.

V Sedlčanech neřeší virus, ale přípravu na sezónu

Pro tamější tým je podle Kužílkové nyní aktuální příprava nového vozu pro příští Dakar. A koronavirus zřejmě není tím, co by tamější závodníky a jejich spolupracovníky nyní zásadně trápilo. „V Sedlčanech se věnujeme přípravě na sezonu, která bude asi částečně upravena proti původním plánům – ale věříme, že se pojede,“ řekla Deníku Kužílková.

Během dne se však v pondělí objevily další zprávy, které vyznívají podobně jako prvotní informace Deníku. O tom, že se již v lednu mohli na Dakaru setkat s koronavirem, se v pondělí zmínili zástupci týmu Buggyra – a v tomto duchu se měl vyjádřit rovněž Carlos Sainz.

Ilustrační foto
Kraj zřídil terapeutickou linku Anténa