Slavnostní zahájení začalo nástupem a představením všech zúčastněných škol. Na travnatou plochu Olympie se jich tak naskládalo šest. Největší výpravu měla favorizovaná základní škola T. G. Masaryka. To pravé napětí začalo po skončení proslovů a slibů, které přednesly Barbora Morysková a Radek Jásek. Na stadionu se totiž objevil olympijský oheň.

Výstavba tréninkové sportovní haly Klimeška v Kutné Hoře - květen 2020.
Tréninková hala se otevře v červnu, hotová už je architektonická studie okolí

Štafetu si předávali zástupci jednotlivých škol, až doputovala k významným hostům. Oheň tak dostal olympijský kanoista Jiří Čtvrtečka nebo zápasník Karel Engel. Třetí v řadě, veslař Oldřich Svojanovský, už předal pochodeň do rukou Dany Zátopkové. „Oheň patří k olympiádě. Je v tom kus mystiky a na člověka to vždy působí hezky,“ vylíčila své pocity po zapálení ohně olympijská vítězka v oštěpu.

Závodní seriál na horských kolech Kuklík XCO 2020.
Do prvního závodu na Kuklíku vyrazilo 69 závodníků. Vyhrál Kunášek

Pro Danu Zátopkovou to není první akce podobného typu. „Není to první školní olympiáda, které se účastním. Jsem ráda, když se mladí hýbou, protože většinou už jim rostou jen hlavičky a nožičky se nehýbou. Když jsem skončila, tak jsem ještě pětadvacet let dělala trenérku a největší radostí pro mě byla práce s mladými,“ zavzpomínala.