Během pozdního odpoledne připraví zaměstnanci v prodejnách Albert čerstvé potraviny, jako jsou mléčné výrobky, ovocné šťávy, maso či hotová jídla vhodná k darování. Všechno pak putuje přímo do organizací, které umí pokrmy ihned zpracovat. Ještě ten den se tak jako večeře dostanou na stoly potřebných. Hlavními příjemci pomoci proto jsou komunitní sociální kuchyně, chráněná bydlení či azylové domy.
„Večerní darování čerstvých potravin smysluplně zapadá do naší celkové strategie neplýtvání. Oproti běžné distribuci potravinových darů se projekt liší zejména prvkem lokálnosti a přímé komunitní pomoci,“ vysvětluje Jiří Mareček, ředitel pro udržitelnost obchodů Albert.
Nový model darování vymyslely potravinové banky, které již několikrát dokázaly, že svou práci dokážou přizpůsobit aktuálním potřebám ve společnosti. Cílem projektu umožnit darovat více čerstvých potravin, které pro lidi v nouzi nejsou samozřejmostí.
„Neprodané potraviny, především maso a mléčné výrobky, se dostávají k cílovým klientům v řádu desítek minut. Kouzlo tkví k rychlosti darování, pro dary si totiž přijíždí místí organizace z přilehlého okolí prodejen,“ popisuje Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank a doplňuje: „Pečlivá a efektivní logistika tak přináší každý den velkou pomoc lidem v nouzi a výrazné snížení plýtvání.“
Jedním z příjemců večerních darů je azylový dům v Horních Počernicích.
„S potravinovou bankou spolupracujeme dlouhodobě a získáváme jejím prostřednictvím především trvanlivé potraviny. Jsme velmi vděční, že nyní můžeme přijet přímo do prodejny a vyzvednout čerstvé jídlo,“ říká Gabriela Selinger z azylového domu v Horních Počernicích SKP HOPO, který se nachází ve vzdálenosti jednoho kilometru od místního supermarketu Albert.