„Chápu, že je problém, že je víc nakažených a víc lidí potřebuje hospitalizaci. Na to se ale vláda měla připravit, ví to od března a teď dělá, že je překvapená. Proč se ale zavírají místa, kde si lidé naopak svoji imunitu posilují? Nikdo nepřijde cvičit, když má teploty, bolí ho svaly nebo klouby. To sportovci nedělají, už z loajality vůči ostatním. To asi někomu vůbec nedochází,“ doplnil. Vadí mu i to, že se stávající opatření dozvěděl bez přípravy prakticky z hodiny na hodinu.

Pětadvacítka byla almužna

Zakázat lidem sportovat, když je to pro jejich zdraví prospěšné, je ale jen jeden z aspektů. Ten druhý je mnohem pragmatičtější a v konečném důsledku může znamenat podobný osud jako u majitelů restaurací: konec na scéně. Stejně jako ostatním podnikatelům v tomto oboru ale také docházejí síly všechno ekonomicky utáhnout.

Edita Ciklerová z resturace Dačický v Kutné Hoře.
Hosté mají strach z nákazy, hostinští o svoji budoucnost

„Mám problém, abych se udržel, fitko teprve třetím rokem rozjíždím, nemám žádné rezervy. Měsíčně platím 45 tisíc korun nájem, sociální a zdravotní, splátky hypoték a úvěrů na posilovací stroje. To za mě nikdo nezaplatí. Když vláda zastaví podnikání v nějakém oboru, měla by také zastavit veškeré platby podnikatelů. Podpora Pětadvacítka byla ze strany státu almužna, nic jiného,“ uzavřel majitel čáslavské Potírny.

Cvičení on-line se osvědčilo

Čtvrtým rokem provozuje fitness centrum v Kutné Hoře také Kristýna Seifertová. Mezi sportuchtivými dámami si za tu dobu už vybudovala slušné renomé, její hodiny bývají v rezervačním kalendáři mezi klientkami rychle rozebrány. Majitelka Tynafitness se prala se situací statečně už v březnu, kdy musela své cvičební studio zavřít poprvé.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a premiér Andrej Babiš.
Pokud opatření nebudete dodržovat, zavedeme lockdown, řekl Babiš

Společné lekce ve fitku pružně vyměnila za on-line hodiny, kdy s ní klientky mohly cvičit z domova. Ty pro změnu činky a další cvičební pomůcky vyměnily za to, co doma našly, a tak se cvičilo třeba s košem na prádlo, mopem, koštětem či hadry na podlahu. Na on-line hodiny majitelka přechází znovu a doufá, že současné vládní nařízení bude trvat opravdu jen oněch čtrnáct dnů.

Vládní nařízení platí rovněž pro bazény. Uzavřeny jsou tak Městské lázně v Čáslavi, stejně jako plavecký bazén v Kutné Hoře.