VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obliba fastfoodů v Čechách roste

Kutnohorsko - V uplynulých pěti letech jsme každý rok utratili za obědové menu ve fastfoodech více stravenek. Fastfoody nyní vyhledáváme o 20 procent častěji, než tomu bylo v roce 2010. Vyplývá to z údajů společnosti Chèque Déjeuner, jejíž stravenky využívá téměř jedna čtvrtina zaměstnanců v České republice.

21.10.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Vít Černý

Tato společnost zveřejnila své údaje za posledních pět let, které potvrzují rostoucí trend využívání fastfoodů k obědovému menu.

Kvalitní jídlo spolu se změnou prostředí během polední pauzy má přímý vliv na náš odpolední pracovní výkon. I toho si jsou v provozovnách rychlého občerstvení vědomi. Proto se snaží do svých nabídek zařazovat stále častěji varianty zdravějších zeleninových salátů či svá menu sezónně mění a rozšiřují své menu. A Češi na to slyší, protože za posledních pět let zvýšili návštěvu rychlých občerstvení v době polední pauzy o 20,38 procenta.

Mezi klasickými fastfoodovými řetězci typu McDonald's, Burger King nebo KFC si své místo budují nové provozovny zaměřené na například prodej baget (Bageterie Boulevard, sendvičový řetězec Subway) či provozovny podávající jen polévkové nebo salátové menu. Výrazný nárůst zaznamenaly také Mangaloo freshbary.

A jak vyplývá ze statistických dat za posledních pět let, obliba těchto rychloobědových provozoven mezi uživateli stravenek Chèque Déjeuner roste. „Objem přijatých stravenek ve fastfoodech každoročně roste o několik procent. Za uplynulých pět let je to navýšení o téměř 20 procent." říká Jiří Kráčmar, generální ředitel společnosti Chèque Déjeuner.

Optimální hodnota stravenky je 101 korun

Stravenkami platí lidé v celé republice. V poledne je v restauracích využívá přibližně 54 procent lidí. V současné době v ČR dostává příspěvek na stravování ve formě stravenky přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Optimální hodnota stravenky z hlediska daňového řešení letos vzrostla na 101 korun.

Zaměstnavatelé obvykle hradí část odpovídající 55 procentům celkové hodnoty stravenky, přičemž daňově uznatelný náklad je až do výše 70 procent sazby stravného na služební cestě. Zaměstnanci pak doplácejí její zbývající část.

Zaměstnavatelé, kteří svým zaměstnancům na stravování přispívají formou stravenky, navyšují každým rokem její hodnotu o několik korun. „V letošním roce byla cena průměrná hodnota stravenky zaměstnavateli u nás navýšena v průměru o tři koruny na 71 korun. Oproti roku 2013 tak došlo k nárůstu její hodnoty o více než čtyři procenta," dodal Jiří Kráčmar.

Autor: Redakce

21.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Robert Fulghum navštívil Zruč nad Sázavou
69

Robert Fulghum navštívil Zruč

Závody hasičů v běhu na rozhlednu Vysoká
46

OBRAZEM: Hasiči soutěžili v běhu na rozhlednu

Vinohrad Pod Barborou vydal plody letošní sezóny

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Slavnostní sběr uzrálého vína z kutnohorského vinohradu Pod Barborou se uskutečnil v sobotu za mlhavého, ale sem tam i trochu slunečného počasí. Do sběru se zapojila široká veřejnost včetně dětí, asistovali i dva psi.

Komise musely řešit neplatné voličské průkazy, ale i stěhování

Střední Čechy – Vše probíhalo standardně. Přesně s těmito slovy se ohlédla za hlasováním během parlamentních voleb ve Středočeském kraji Eva Jůzová, vedoucí oddělení správních agend Krajského úřadu Středočeského kraje. Podle jejích slov se na hejtmanství nedostaly informace o tom, že by se odehrálo něco mimořádného. „Nevíme o tom, že by někde zasahovala policie,“ konstatovala Jůzová k dění ve volebních místnostech.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili!

Kutnohorsko /HLASOVÁNÍ/ - Vážení rodiče, díky vstřícnosti obou porodnic v Čáslavi a v Kolíně vám na našich stránkách přinášíme fotky nejmladších obyvatel regionu. Každý týden naši fotografové objíždějí spolupracující porodnice a fotí nově narozená miminka.

OBRAZEM: Druhý den parlamentních voleb na Kutnohorsku

Kutnohorsko - Přinášíme vám fotografie z volebních místností na Kutnohorsku i druhý volební den.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení