„Nakupovat od něj jeho potraviny a věřit jeho práci,“ zdůraznila, jaká vazba je ideální mezi odběrateli a jejich dodavatelem.
Společnost Bio Vavřinec a Kosař je jednou z devíti firem působících ve středních Čechách, jejichž zástupci v sobotu hlavním městě přebírali prestižní cenu. „Jejich výrobky byly v rámci jedenáctého ročníku soutěže Regionální potravina hodnotitelskou komisí vybrány jako ty nejlepší z nejlepších,“ připomněla v pondělí Lenka Rezková ze Státního zemědělského intervenčního fondu, který má administraci projektu ministerstva zemědělství na starosti.
Konkrétně tato společnost nadchla hodnotitele svým žervé. „Při výrobě používáme pouze mléko, mikrobiální kultury a syřidlo,“ připomněla Kosařová, jak to chodí na farmě, která hospodaří v systému ekologického zemědělství.
„Cílem je produkce kvalitních potravin vyráběných podle tradičních receptur a v souladu s přírodou,“ připomněla. „Dělá nám radost vyrábět produkty, které jsou poctivé, chutné a bez jakýchkoli konzervantů, zahušťovadel, barviv, sušeného mléka a stabilizátorů,“ pochlubila se.
Ocenění Regionální potravina pro producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců, které společně se zástupci osmi dalších středočeských výrobců přebírala z rukou koordinátora Celostátní sítě pro venkov pro Prahu a Střední Čechy Jana Veselského, mohou zaznamenat i spotřebitelé. Oceněný výrobek totiž může po dobu čtyř let toto ocenění zdarma používat – tedy je mít i na obalu.
A vyplatí se tuhle značku vyhledávat, naznačují slova Rezkové. „Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin, osvětlila, co Regionální potravina symbolizuje. „V současné době je oceněno 407 produktů od 311 výrobců,“ doplnila Rezková.
Regionální potravina Středočeská 2020:
- Paštika s pečeným masem (Řeznictví a uzenářství U Dolejších) – kategorie Masné výrobky tepelně opracované
- Jestřebický Rancher (WIFCOM) – kategorie Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
- Žervé (Bio Vavřinec a Kosař) – kategorie Sýry včetně tvarohu
- Zakysaná smetana z obce Ohaře (Proteco Agro) – kategorie Mléčné výrobky ostatní
- Žitný chléb 600 g (Cvrčovická pekárna) – kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin
- Hruškové tartaletky (Integrovaná střední škola Jesenice; na Rakovnicku) – kategorie Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
- 100 % Jablečný mošt odrůdový (Ing. Pavel Voráček) – kategorie Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
- Hrách zahradní (Hanka Mochov) – kategorie Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
- Selský hovězí guláš (Zdeněk Absolon) – kategorie Ostatní
Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond