Na vyhlašování nejlepších hospodářů, skutečných sedláků s velkým S, došlo v rámci již 19. ročníku soutěže s ročním zpožděním, které měla na svědomí pandemie koronaviru. Vyjádřit podporu hospodaření na rodinných farmách, které vnímá jako jeden ze základních pilířů venkova, přišel do pražského Divadla ABC i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Radek a Mirka Cihlářovi, kteří hospodaří v regionu na pomezí Kutnohorska, Benešovska a Havlíčkobrodska, navazují na odkaz předků; ti v této oblasti sedlačili po několik staletí. Lze tak říci, že vztah ke krajině i ke zvířatům mají doslova v krvi.

V pekárně. Ilustrační foto.
Krach! Beneš pekárna v Kutné Hoře přerušila výrobu. Fakticky už ale neexistuje

Jen v období 1953–1992 přišla pauza způsobená kolektivizací, po níž s obnovou rodinného podnikání začínali původně na 22 hektarech rodiče nynějšího hospodáře společně s dědou. Vlastně to bylo spíš naopak: pustil se do toho dědeček Černý za přispění mladších členů rodiny…

V Praze při vyhlašování výsledků mimo jiné zaznělo, že právě úsilí Cihlářových je mimo jiné důkazem, jak obrovským přínosem pro okolí může být i vcelku nevelké hospodářství se sedmdesátihektarovou výměrou a necelou stovkou kusů mléčného skotu holštýnského plemene (nyní přibývá i budované menší stádo masného plemene aubrac).

Zdroj: Youtube

Potvrdit by to mohli nejen nakupující, kteří si pro mléčné výrobky přijíždějí z širokého okolí, ale i hodnocení odborníků vyjádřené oceněními z oblastních i národních výstav dobytka. Mimochodem – na ty jezdí zvířata předvádět všechny tři děti. Jak 22letý Radek a o dva roky mladší sestra Kateřina, tak i nejmladší dcera: desetiletá Kája. Ta se také doma stará o králíky a další drobné zvířectvo.

Zbývající medailové pozice obsadily farmy z Těšínska a z Brna, další finalisté pak hospodaří na Plzeňsku (avšak téměř na dosah od středočeských oblastí Hořovicka Rožmitálska; jde o Farmu Moulisových z Milínova známou i agroturistikou, kde s manželkou a dvěma dětmi pracuje pedagog České zemědělské univerzity v Praze Pavel Moulis) a na pomezí Jihočeského kraje s Vysočinou.