Někteří i plánují, že se studenty vyjedou na silnice až o něco později. Že se jedná o termín na poslední chvíli, souhlasí provozovatel autoškoly Josef Holý. „Je to dost šibeniční termín. Původně se avizovalo 11. května, najednou to o 14 dní posunuli ze dne na den. Nemusíme na to být připraveni, co se týká schopnosti začít fungovat,“ uvedl.

Opětovné rozeběhnutí autoškoly totiž znamená připravit všechna vozidla – a to může být třeba problém u motorek. „Motocykly přes zimu stály, servisy teď nějakou dobu nefungovaly. To samé úřady, fungovaly tak napůl,“ poznamenal.

ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Jeho kolegové z oboru ale zmínili další možnou komplikaci: praktičtí lékaři fungovali také v úspornějším režimu a nevydávali žádné posudky. Autoškoly se ale primárně chtějí změřit na studenty, kteří kurz končí a čeká je zkouška. Současně se ale začínají hlásit noví zájemci. „Je to poměrně velký boom. Musíme upřednostnit lidi, co končí, z ekonomického hlediska je ale potřeba brát i nové lidi,“ poznamenal Josef Holý.

Ilustrační foto.
Uvolnění opatření přišlo nečekaně. Ne všechny obchody stihnou v pondělí otevřít

Řada mladých řidičů přestala ze den na den jezdit; a jsou to téměř dva měsíce, co se kurzy zastavily. „Některým se nepodařilo složit zkoušku napoprvé, ti ji budou opakovat. Asi bude nyní trochu složitější dát to všechno dohromady,“ uvedla Petra Pilcová, která provozuje autoškolu.

Podle jejích slov bude rozjíždění nových kurzů spíše pozvolnější a pomalejší. Je to kvůli tomu, že nával může snadno narazit na kapacitu autoškol. „Většina žáků by měla nejraději řidičák co nejdříve. Osmnáctiletých nám ale za ty dva měsíce přibylo opravdu hodně. Kapacity zkoušel budou ale omezené. Nevím, jak budou probíhat,“ řekla.

Samostatným problémem je ale nošení roušek a další formy ochrany proti šíření viru. V autě lze jen velmi těžko dodržet odstup dvou metrů. Podle provozovatelů autoškol se chystá omezení režim, kdy musí být auta vybavena dezinfekčními prostředky. „Vnitřní prostory budeme před jízdou a po jízdě dezinfikovat, třeba volant, kliky,“ uvedl Josef Holý. Stejně tak existují maximální limity, kolik lidí může být na učebně a v odstupech dvou metrů.

Muž prochází 24. dubna 2020 v Chomutově kolem obchodu s obuví. Den předtím vláda oznámila uvolnění opatření proti koronaviru a prodejny do 2500 metrů čtverečních mimo nákupní centra mohou 27. dubna otevřít.
Nákupy s omezením? Havlíček: Boty si zkoušet můžete, ale jen s ponožkou

Petra Pilcová se v době oznámení rozvolnění opatření nechystala vyjet hned v pondělí 27. dubna. „V podmínkách je, že musíme desinfikovat auto po každém žákovi, stejně musíme koupit ochranné roušky. Já určitě nevyjedu hned v pondělí, tohle všechno bude nutné zařídit,“ podotkla.

Ne všichni řidiči byli ale ochotní vyjet. „Zdá se mi, že to je moc rychlé, autoškoly měly být až v té poslední vlně,“ uvedl provozovatel autoškoly Radek Švrčula. „Je to blízký kontakt, obávám se toho. Dva řidiči se rozhodli, že vyrazí, ale ostatní ne. Zatím budeme vyčkávat,“ řekl Radek Švrčula, který je vybavený i ozónovým čističem. Než se tedy funkce autoškol vrátí k normálu, bude ještě nějaký čas trvat. A nikdo netuší, jak dlouho.