„Proč začalo hořet, zjišťuje hasičský vyšetřovatel,“ konstatovala mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Připomněla, že čtvrt hodiny po druhé v noci byl hasičům ohlášen požár na zahradě u jednoho z tamních rodinných domů. „První volající uvedl, že na pozemku se kromě velkého množství dřeva nachází také různé druhy starých a nepotřebných věcí – a požár se začíná šířit směrem k domu,“ zmínila Fliegerová důvod, proč hned na počátku vyslal operační důstojník k ohni vedle říčanských profesionálních hasičů také jednotky čtyř sborů dobrovolných hasičů.

Dům už bohužel hořel, když hasiči přijeli, a tak se zaměřili především na chránění dalších domů v okolí. Velitel zásahu si navíc vyžádal vyslání posil. Znamenalo to nejen poplach pro pět dalších sborů dobrovolných hasičů, ale také vyslání protiplynového automobilu profesionálů z Benešova. Bylo totiž třeba zajistit zásobu náhradních láhví pro zásah v dýchacích přístrojích.

Ilustrační foto
Do kaple v Číčovicích se zloděj vypravil za bílého dne. Protrhl dva obrazy

K ochraně okolních domů a k likvidaci plamenů hasiči použili celkem osm vodních proudů, uvedla Fliegerová. „Požářiště bylo rozděleno na tři úseky, na místní nádrži v Třemblatu bylo zřízeno čerpací stanoviště a vodu dovážely cisterny na místo kyvadlově,“ přiblížila taktiku zásahu.

Přesně hodinu po ohlášení měli hasiči požár pod kontrolou natolik, že se oheň dále nešířil. Došlo pak na konečnou likvidaci požáru včetně vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování, přičemž také bylo třeba rozebírat konstrukce za použití motorových a rozbrušovacích pil.

Požár v lese.
Lesy i tráva v plamenech. Požárů v přírodním prostředí přibývá i na Benešovsku

V půl páté se pak podle slov Fliegerové mohly první jednotky začít vracet na základny. Další týmy však zůstávaly na místě pracovat až do šesté ranní, kdy došlo na druhou vlnu odjezdů – s tím, že na požářišti zůstala třemblatská dobrovolná jednotka, aby zajistila šestihodinovou dohlídku.

Rušný víkend hasičů

Víkend měli hasiči na Praze-východ opravdu rušný, a to zejména kvůli četným požárům v přírodním prostředí. Likvidovat požár lesa bylo během soboty a v noci na neděli třeba u Sibřiny – a především u Velkých Popovic, kde také kvůli potřebě masivnějšího nasazení sil a prostředků došlo na vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Na lesní pozemek u osady Mokřany, kde na ploše asi 100x50 metrů hořela hrabanka v místě po těžbě, se zde po druhé odpolední sjelo deset jednotek; v nepřístupném terénu museli hasiči natáhnout desítky metrů hadicového vedení.

Rozsáhlý požár lesní hrabanky u osady Mokřany.Rozsáhlý požár lesní hrabanky u osady Mokřany.Zdroj: HZS Středočeského kraje

Jiné porosty, zpravidla tráva, v sobotu vzplanuly v Čelákovicích, Květnici, Říčanech, dokonce opakovaně v Úvalech a ve Zdibech. V neděli dopoledne měli hasiči opět práci u Sibřiny – tentokrát ne v lese, ale na poli: při požáru stohu.

Hasiči zasahující u požáru v Třemblatu:
- Profesionální jednotky: Říčany + protiplynový automobil z Benešova
- Jednotky dobrovolných sborů: Ondřejov, Struhařov, Třemblat, Turkovice + následně vyslané posily Hrusice, Mnichovice, Mukařov, Senohraby a Zvánovice
Zdroj: HZS Středočeského kraje