Dostat oheň pod kontrolu se navzdory nasazení stovek hasičů a desítek kusů techniky (přičemž shozy vody z podvěšeného bambivaku pomáhal i policejní vrtulník) podařilo až v sobotu. Třebaže již v pátek se vlivem požáru zřítila jedna stěna rozměrné haly a pak se propadla také část stropu, proniknout ke zbývajícímu stále žhnoucímu obsahu skladu se podařilo až po sobotním nasazení těžké techniky, povolané k rozebírání požárem poškozených a nestabilních stěn ze základen hasičského záchranného útvaru ve Zbirohu na Rokycansku a v Hlučíně na Opavsku. Po stržení stěn hrozících pádem se hasiči mohli bezpečně pustit do konečné likvidace požáru ze země – předtím z bezpečnostních důvodů hasili převážně za použití výškové techniky. Do večera se pak podařilo zlikvidovat všechna skrytá ohniska.

Třebaže již ráno hasiči předali požářiště majiteli, na místě ještě zůstali, aby zajistili dohled. V pondělí dopoledne nastoupí na místo vyšetřovatel hasičů a jeho tým společně s kriminalisty, kteří budou pátrat po příčině požáru. Lze předpokládat, že na konečné závěry bude třeba počkat, a to možná i několik měsíců. Nejspíš budou známy až po dokončení laboratorních analýz vzorků odebraných z požářiště a vypracování znaleckých posudků.

Hala je zcela zničena, přímá hmotná škoda by se podle prvotních odhadů majitele mohla vyšplhat až ke 100 milionům korun. Její výše bude upřesněna v rámci dalšího šetření. Dobrou zprávou je, že nikdo nepřišel k úrazu. Příznivé informace měli i specialisté z chemické laboratoře hasičů, kteří při měření ovzduší nezaznamenali závažné hodnoty – a to nejen v sobotu, kdy bylo v Mochově a okolí odvoláno původní doporučení nevětrat, ale ani během pátku, kdy se k nebi valily mohutné kotouče tmavého týmu z hořící termoizolace haly.

Ilustrační foto.
Zloděj vykradl zlatnictví za bílého dne

Jak se vyvíjela situace kolem požáru v Mochově

- Už v pátek před desátou dopolední, kdy hasiči přijali první zprávy o tom, že hoří skladovací hala v areálu bývalých mrazíren v Mochově, bylo zřejmé, že jde o velký požár. „Vzhledem k velkému počtu volajících a upřesňujících zpráv o rozsahu požáru operační důstojník ihned rozhodl o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a k události vyjelo deset hasičských jednotek,“ připomněl prvotní situaci Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů.

- První jednotka, která dorazila na místo, zaznamenala, že se oheň nekontrolovatelně šíří v opláštění budovy. Velitel zásahu proto rozhodl o vyhlášení třetího poplachového stupně. To znamenalo povolání dalších jednotek – profesionálních i dobrovolných určených k pomoci při dopravě vody – a v rámci mezikrajské výpomoci vyrazila na Prahu-východ také technika z několika stanic pražských hasičů.

- Ukázalo se, že hoří objekt o rozměrech 80x100 metrů, ve kterém byly uskladněny tři tisíce dřevěných paletových beden s bramborami.

- Protože na počátku hořela především tepelná izolace pod plechovým opláštěním, stoupal z objektu hustý černý dým. Byli proto přivoláni chemici z hasičské laboratoře v Kamenici. Ta pak v pravidelných intervalech zajišťovala měření zplodin unikajících do ovzduší – přičemž ani v jednom případě nezaznamenala nadlimitní nebezpečné hodnoty. Operační středisko hasičů nicméně upozornilo starosty okolních obcí, aby seznámili občany s doporučením omezit větrání. Kvůli kouři byla u Mochova snížena i maximální povolená rychlost na dálnici D11.

- Protože se nedařilo dostat požár pod kontrolu, velitel zásahu rozhodl o vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu a požádal o další posily. Zasahovalo přes padesát jednotek; nasazen byl i dálkově ovládaný pásový hasicí robot podnikových hasičů mladoboleslavské Škody Auto.

- Protože bylo zřejmé, že požárem narušená hala není stabilní, hasiči nevstupovali dovnitř. Nakonec hasili především z výškové techniky, aby nebyli ohroženi v případě destrukce. V pátek odpoledne se skutečně zřítila část jedné z obvodových stěn; posléze se propadl i kus střechy. Vzniklý otvor umožnil využít policejního vrtulníku s podvěšeným bambivakem ke shozům vody.

- Hasiči vybudovali i zázemí pro jednotky zasahující v silném mrazu: postavili vyhřívané nafukovací stany a byl zajištěn přísun teplých nápojů a stravy. S ohledem na povětrnostní podmínky docházelo k častějšímu střídání.

- V pátek večer, kdy požár stále nebyl pod kontrolou, rozhodl štáb velitele zásahu o povolání těžké techniky z hasičských záchranných útvarů ve Zbirohu a Hlučíně. Na noc, kdy v zásahu pokračoval omezený počet hasičů – už „jen“ zhruba stovka – bylo nutno zajistit nasvícení místa osvětlovacími balony (jde o svítící koule na tyči, které neoslňují, ale ve svém okolí zajišťují plošnou viditelnost).

- Za pomoci pásového rypadla a kolového „bagru“ s teleskopickým ramenem UDS (univerzální dokončovací stroj) byly v sobotu dopoledne strženy tři obvodové stěny haly. Hasiči se tak mohli bezpečně dostat ke stále aktivním ohniskům hoření. V sobotu v půl čtvrté odpoledne ohlásil velitel lokalizaci – což znamená, že je požár pod kontrolou (byť ještě ne zcela uhašen).

- Následovalo omezování počtu zasahujících jednotek i snižování stupňů požárního poplachu (v půl šesté večer už platil nejnižší první). Dvě hodiny před sobotní půlnocí zůstávalo na místě už jen 14 hasičů, aby na požářiště dohlíželi do nedělního rána.

- V neděli v osm ráno hasiči předali požářiště majiteli – s tím, že je nařízen 24hodinový dohled, o který se postarají dobrovolní hasiči z Čelákovic.

- V pondělní dopoledne začnou na místě pracovat hasiči specializující se na vyšetřování příčin požárů společně s kriminalisty.

Sokolský ples v Domašíně se letos uskutečnil již po padesáté.
OBRAZEM: Jubilejní ples připravili domašínští Sokolové