S ohněm podle jeho odhadu kolem bojovalo 70 profesionálních i dobrovolných hasičů. Šlo ale o silný požár 
a ani ráno nebyl oheň zcela pod kontrolou hasičů. Mimo skládku se naštěstí nešířil a mluvčí hasičů opakovaně zdůrazňoval, že se obyvatelé z okolních obcí nemusí obávat ani ohrožení vlivem zplodin. Ty se díky příznivému počasí nešířily. Že zažehnávání požáru počasí opravdu pomáhalo, bylo při pohledu na místo události patrné. Dým bylo možné vidět pouze směrem od čáslavského obchvatu. Obydleným prostranstvím se vyhýbal. Přesto byl v okolí cítit silný zápach.

Při boji s ohněm bylo potřeba mnoho techniky. Tři jednotky profesionálních hasičů měly k dispozcu devět vozidel a devět jednotekdobrovolných hasičů dalších jedenáct. Navíc kvůli těžko přístupnému terénu byl do akce povolán i vrtulník s bambi vakem. Vodu hasiči jezdili čerpat do Čáslavi na Podměstský rybník.

Zásah na čáslavské skládce byl dlouhý. Oheň byl lokalizován až těsně před polednem a jeho dohašování probíhá stále.

V příštích dnech bude skládka pod zvýšeným dohledem, aby nedošlo k opětovnému zahoření. Na místě se buď ponechá požární jednotka, která bude místo hlídat nonstop nebo tam jezdit v pravidelných intervalech. Ve hře je podle něj i možnost, že bude místo oficiálně předáno majiteli pozemku či provozovateli skládky, který zajistí zvýšený dohled sám. „Nyní nejsem schopen odhadnout, jak se velitel zásahu rozhodne," doplnil Gabriel.

Větší požár skládku u Čáslavi zasáhl naposledy loni v červenci. I tehdy s požárem bojovaly jednotky z celého okolí několik hodin. Jaroslav Gabriel uvedl, že jde o chronický problém všech skládek, protože popelářské vozy mohou snadno přivézt zbytky něčeho žhavého, třeba nedopalek cigarety. „Je to úděl toho, že se hromada odpadu soustřeďuje na jednom místě," podotkl.

Páteční požár v bodech:

Kolem 0:05 hodin: Požár nahlášen hasičům

Kolem 7:40 hodin: Požár stále nebyl lokalizován. Mimo skládku se ale oheň nešíří. Obyvatelé z okolních obcí nejsou v ohrožení ani vlivem zplodin, které se díky příznivému počasí nešíří. 

Kolem 8:00 hodin: Na místě zasahuje vrtulník, pomocí bambi vaku vypouští vodu na skládku

Kolem 8:30 hodin: Hasiči jezdí čerpat vodu na Podměstský rybník, následně stále zásobují vrtulník

Kolem 9:00 hodin: Situaci kolem požáru selduje i vedení Čáslavi.  „S největší pravděpodobností se vysypal žhavý popel z popelnice, od toho k tomu požáru došlo. Na místě je stále chemická laboratoř HZS, která monitoruje zplodiny ve vzduchu a v současné době je vše již pod kontrolou," řekl starosta Čáslavi Jaromír Strnad. 

Kolem 9:15 hodin: Dým je patrný pouze ze strany směrem od čáslavského obchvatu.

Kolem 9:30 hodin: Na hlavním tahu od Církvice směrem na Čáslav je již cítit silný zápach, na místě jsou novináři, kteří hořící skládku fotí.

Kolem 10:20 hodin: Je jisté, že zásah bude v Čáslavi pokračovat až do pozdních odpoledních hodin. Na místě je stále 11 jednotek a probíhá letecké hašení. „Velitel lokalizaci ještě nevyhlásil, ale skutečně to tam máme již pod kontrolou," zdůraznil Jaroslav Gabriel.

Kolem 10:25 hodin: Vyšetřovatelé stanovují dvě varianty příčiny požáru, cizí zavinění nebo zahoření od žhavého popelu. Přiklání se více ke druhé možnosti.

Kolem 10:35 hodin: Na skládce hrozí poškození „hráze" z geotextilie, pneumatik.

Kolem 11:47 hodin: Požár se podařilo lokalizovat.

Kolem 12:30 hodin: Na místě stále zůstávají všechny dosud zasahující hasičské jednotky včetně vrtulníku

Kolem 13:15 hodin: Z místa odjíždí chemická laboratoř HZS, zbytek jednotek stále na místě.

Postupně bude oheň dohašen a  na místě bude zvýšený dohled minimálně 48 hodin.