Požár autobusu zhruba na úrovni Dobřejovic na dálničním kilometru 9,8, u místa odbočení na Říčany a sjezdu na Pražský okruh D0, zkomplikoval výjezd metropole po dálnici směrem na Benešovsko v půl sedmé. Na místo se sjeli hasičské vozy ze středních Čech i z Prahy a také policisté. Zprvu se s plameny v motorovém prostoru snažil bojovat šofér pomocí dvou hasicích přístrojů, zlikvidovat oheň ani zabránit jeho šíření se však nepodařilo. Požár, který zasáhl celý autobus, pak hasiči měli plně pod kontrolou po 13 minutách, informoval jejich mluvčí Petr Svoboda. „Na zdolání plamenů nasadili dva C proudy s pěnou,“ upřesnil.

Ilustrační foto.
V mrazivém ránu cestující vyhlíželi své vlaky marně

Místo události zůstalo s opatrností průjezdné i během zásahu, nicméně policie varovala před lidmi na vozovce. Byli mezi nimi i cestující, kteří měli snahu si oheň fotit či natáčet mobilem. Později policisté varovali také před nebezpečím náledí kvůli namrzající hasební vodě. Na místo byli povoláni i pracovníci dálniční údržby, kteří led posypali solí.

V autobusu příměstské dopravy cestovalo směrem na Modletice zhruba 53 pasažérů plus řidič, kteří vyvázli bez újmy; všichni stačili včas vystoupit. Dopravce pro ně poslal náhradní autobus. Výpadek stroje, který plameny zničily zřejmě v důsledku technické závady, však pocítili nejen cestující modletické linky 397 (Praha, Opatov – Modletice, Kaufland), na niž autobus vyjel naposled, ale také na lince 327 (Jesenice – Praha, Opatov), kam se pak měl přesunout.

Zdroj: Youtube
Hasiči vyjížděli do obce Březová-Oleško, kde došlo k zahoření kovového kontejneru na tříděný odpad. Požár způsobila petarda.
Příchod roku 2020 ozářily plameny: hořelo na šesti místech kraje