„Jednalo se o zbytný objekt. Ani v budoucnu pro něj nemáme žádné využití, z toho důvodu bude po ukončení šetření zajištěna jeho demolice,“ uvedl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah.

V současné době vyšetřuje celou situaci Policie České republiky. „Vyšetřování není zatím ještě ukončeno,“ uvedla mluvčí policie Martina Fejfarová. Stále se nabízí více variant, jak mohl požár vzniknout.

Jednou z variant může být úmyslné zapálení. Druhou variantou je, že ke vzniku požáru mohlo dojít kvůli některé z osob, které v objektu přebývaly. „Až bude vyšetřování ukončeno, policisté nás informují o výsledku,“ uvedl Jiří Pokorný, ředitel územního odboru Hasičského záchranného sboru.

Ilustrační foto.
Divadlu věnují volný čas, odmění je potlesk publika

Slávka Kunášková, vedoucí služeb pro lidi bez domova z Oblastní charity Kutná Hora, nemá v současné době žádné informace o tom, že by požár založil někdo z této komunity. Také upřesnila aktuální situaci. „V Kutné Hoře je situace pořád stejná. Počet lidí bez domova je více méně neměnný,“ uvedla Kunášková. Lidé bez domova mohou v Kutné Hoře stále využívat služeb ve středisku, které se nachází v Trebišovské ulici.

Požár drážní budovy přilákal v osudný den desítky zvědavců. Plameny, které z budovy šlehaly, dosahovaly v jednu chvíli až do výšky čtyř metrů. „Bylo to neuvěřitelné. Viděl jsem, jak na místo přijížděli první hasiči a začali s ohněm bojovat,“ uvedl Josef Čáslavský, který bydlí nedaleko vlakové zastávky. „Podle mě zvládli hasiči situaci dobře. Ještě odpoledne budovu hlídali,“ řekl.

Deník položil Josefovi Čáslavskému také otázku, zda si myslí, že v objektu přebývali lidé bez domova. „To vím téměř jistě. Často procházím okolo a kolikrát jsem je tam viděl. Mnohdy tam popíjeli krabicové víno,“ dodal. V den požáru zahlédl také jednoho z lidí bez domova, který se nedaleko požáru rozčiloval. „Je to hrozné. Doufám, že už se nebude podobná situace v Kutné Hoře opakovat,“ uvedl na závěr.

Stejného názoru je i Martina Spěváková. „Kolem městské vlakové zastávky čas od času chodím. Párkrát jsem na tomto místě lidi bez domova zahlédla,“ uvedla. Podle ní je hlavně důležité, aby byl ten, co požár způsobil, dopaden a poté za to potrestán.

Křižovatka ulic Ortenova a Opletalova v Kutné Hoře, kde by měl vzniknout kruhový objezd.
Nový kruhový objezd vznikne na křižovatce ulic Ortenova a Opletalova