Radek Bodlák vystudoval hotelovou školu, na vojně pak v Posádkovém domě Armády obsluhoval i generály, organizoval velké akce, plesy, z práce byl nadšen. Po vojně a po revoluci se „potuloval“ v restauracích mezi Poděbrady a Prahou. „Začal jsem zjišťovat a chápat, že víno není kyselá voda, ale má svoje charisma, příběh,“ vypráví.

V roce 1999 absolvoval jako jeden z prvních v republice someliérský kurz. Přičichl i k práci obchodního zástupce pro francouzskou společnost. „Byly to dva roky školy obchodu, to mě uchvátilo, víno mě pohltilo,“ dodává. 

Impuls pro vlastní cestu nastal, když pracoval pro moravskou společnost a ztrácel motivaci. „Takhle to nechci! Chci jít s vlastní kůží na trh, otevřu si sklípek a budu distribuovat víno,“ rozhodl se.

Manželé Bodlákovi, Radek (56 let) a Jitka (53), vybudovali vinný sklípek ve svém rodinném domě v Libici. „Z garáže jsem vyjel autem a zasypal vjezd. Spolu s manželkou, která skončila práci ve zlatnictví, aby se aktivně zapojila do života s vínem, jsme ji přebudovali na vinný sklípek. Garáž sloužila i jako sklad a kancelář naší firmy Harmonia Vini,“ popisuje muž. 

close Radek Bodlák z Libice nad Cidlinou si nenechal svůj sen o práci s vínem vzít. S manželkou si tak otevřeli vinotéku a začali distribuovat víno. Vinárnu zavřeli, ale v distribuci jsou u nás na špičce info Zdroj: Jana Adamová zoom_in Radek Bodlák z Libice nad Cidlinou si nenechal svůj sen o práci s vínem vzít. S manželkou si tak otevřeli vinotéku a začali distribuovat víno. Vinárnu zavřeli, ale v distribuci jsou u nás na špičce

Pro paní Jitku byly začátky podnikání s vínem těžké. „Gastro jsem neměla ráda, nedělala jsem v tom, moje parketa byly šperky, věděla jsem o nich toho dost,“ vzpomíná. Takřka ze dne na den se stala účetní, ve sklípku vařila, obsluhovala, uklízela. Časem si i ona udělala someliérský kurz. „Víno mám ráda, ale musela jsem se k tomu zjištění propít – bylo třeba ochutnávat, zkoušet, testovat a naslouchat lidem kolem vína,“ přiznává.

Brzy začali Bodlákovi organizovat degustace a sjížděli se k nim významní výrobci vína. Při debatách u sklenky vyslechli spousty příběhů. Zájem o víno rostl, práce s distribucí se nabalovala a Bodlákovi ve sklípku nestíhali, proto ho zavřeli. Veškeré síly soustředili do distribuce. Sklady měli na různých místech, nyní mají zázemí v Pátku u Poděbrad.

Radkovou parketou byl vždy obchod a kontakt se zákazníkem, Jitka zase kraluje administrativě. Ve firmě pracuje i syn Filip, který je projektovým manažerem, someliérský kurz absolvoval už před maturitou, je hodnotitel vín, byl součástí komise na světově uznávané soutěži. Rodinný podnik doplňuje i kreativně zaměřená dcera Anička – marketingová specialistka.

Vína od stovky výrobců 

Devadesát procent vína zajišťují Bodlákovi do gastro provozů. V nabídce mají vína od téměř stovky výrobců z Francie, Itálie, Německa, Rakouska, Slovenska, pochopitelně vína česká a moravská, ale třeba i z Izraele. Jejich e-shop nese značku Víno od Bodláků.

close Radek Bodlák z Libice nad Cidlinou si nenechal svůj sen o práci s vínem vzít. S manželkou si tak otevřeli vinotéku a začali distribuovat víno. Vinárnu zavřeli, ale v distribuci jsou u nás na špičce info Zdroj: Jana Adamová zoom_in Radek Bodlák z Libice nad Cidlinou si nenechal svůj sen o práci s vínem vzít. S manželkou si tak otevřeli vinotéku a začali distribuovat víno. Vinárnu zavřeli, ale v distribuci jsou u nás na špičce

Radek je hrdý na šikovný tým obchodních zástupců: „Jsou to kluci z gastronomie. Snažíme se pomáhat lidem v hospodách, aby správně nabízeli víno, učíme personál s ním pracovat. Nabízíme podporu a další kroky jako třeba přípravu vinného lístku, zajištění vinotéky na chlazení i prezentaci vín, proškolení personálu tak, aby vínu důvěřovali a věděli, co je v láhvi.“

Oblíbené odrůdy manželů Bodlákových jsou Veltlínské zelené a Vlašský a Rýnský ryzlink, mají rádi i růžová lehká vína spíše s nižším zbytkovým cukrem.