O Šípkové Růžence, Kouzla králů, Nejkrásnější hádanka či Nejlepší přítel. Co mají společné jmenované pohádky? V těchto a mnohých dalších můžete uvidět zámek Žleby. Jeho historie sahá do třináctého století, kdy ho vlastnil pravděpodobně rod Lichtenburgů. O necelé století později ho koupil Karel VI., císař Svaté říše římské a český král. V patnáctém století ho zčásti vypálili a zbořili husité. 

Jan z Vízmburka ho v polovině 15. století přestavěl do současné gotické podoby a následně byly Žleby jednou z opor královské moci Jiřího z Poděbrad ve východních Čechách. Pak ho vlastnili Auerspergové až do dvacátého století, kdy jim byl v roce 1945 odebrán komunisty do státního vlastnictví. Veřejnosti je zámek přístupný od úterý do neděle od deváté do sedmnácté hodiny. Základné vstupné je 160 korun, mládež do 18 let a senioři to mají za 110 a rodinné vstupné je 420 korun. 

Páteční Deník s TV magazínem.Zdroj: Deník

Další víkendové pozvánky

GASK pořádá v zahradách hudební piknik
Hudební piknik v romantickém prostředí zahrad Galerie Středočeského kraje Kutná Hora zažijí všichni návštěvníci, kteří se v pátek 10. července na místo dostaví. V 11 hodin se prostorem rozezní tóny Antonína Dvořáka, Ludwiga van Beethovena a Antonína Rejchy. Večer po půl osmé pak bude orchestrální koncert na Vodním pódium galerie, kde zazní Koncert pro dva klarinety Es dur a od 22.30. hodiny intimní nokturno přímo v prostorách GASK.

Vypraví se na čokoládovou cestu kolem světa
Čokoládová cesta kolem světa čeká na všechny, kteří se dostaví do Muzea čokolády a čokoládovny v Kutné Hoře. Předem si musí kvůli omezené kapacitě rezervovat místo, kterého cena činí 390 korun. Pak se už mohou těšit na velkou degustaci jednoplantážních čokolád.

Uvedou na zámku Erbenovy Kytice
Kutnohorský Ochotnický spolek Tyl vystoupína zámku Kačina ve Svatém Mikuláši v sobotu 11. července od 17. hodiny s nestárnoucí klasikou Erbenových balad v jedinečném hudebně dramatickém podání celého jeho díla. Třináct pohnutých osudů, třináct příběhů plných lásky i zrady, síly a utrpení, viny a zaslouženého trestu včetně originální příjemné tvorby hudebně zpracovaných vybraných balad, předává divákům opravdu jedinečný zážitek. Jednotné vstupné je 150 korun.

Noema Erba
V barokním sále zazní barokní hudba