„Z deseti špičkových českých vědců, kteří jsou uvedeni na seznamu pro rok 2020, jsou hned tři jména z Oddělení ekologie invazí Botanického ústavu AV ČR,“ upozornila. „Všichni vědci, Petr Pyšek, Jan Pergl a v roce 2013 zesnulý Vojtěch Jarošík, figurují na seznamu opakovaně,“ doplnila.

Považuje to za doklad toho, že ekologie invazí – studium nepůvodních druhů rostlin, kterým se vlivem působení člověka podařilo zdomácnět v nových částech světa – patří mezi nejúspěšnější vědecké obory v České republice. A s velkým mezinárodním dosahem.

Ilustrační foto.
Čím horší podmínky rostliny mají, tím zdatnější je jejich potomstvo

Stejného mínění je i ředitel ústavu Jan Wild. „Petr Pyšek je na seznamu uveden nepřetržitě posledních sedm let, což je téměř polovina doby, po kterou toto oddělení funguje. To svědčí o obrovském nasazení a vysoké odbornosti našich kolegů i zřejmém celospolečenském dopadu tématu,“ řekl Wild s uznáním. Oddělení ekologie invazí vzniklo v roce 2005. „Samozřejmě mě také velmi těší, že téměř třetina všech oceněných českých vědců je z naší instituce,“ netají hrdost.

Oddělení, jehož výsledky budí respekt, se zapojilo do několika celoevropských programů sledujících nepůvodní a invazní druhy. Mimo jiné provozuje databázi nepůvodních rostlin české flóry. Vedle studia zavlečených druhů zaměřuje pozornost také na jejich stanoviště. „Terénní výzkum je kombinován s experimentálními přístupy a využíváním historických údajů,“ podotkla Dvořáková.

Záběr z ondřejovské hvězdárny.
Záběry z Ondřejova odstartovaly elektronickou revoluci v astronomii

Připomíná také, že seznam Highly Cited Researchers 2020 zahrnuje téměř 6,4 tisíce nejčastěji citovaných vědců 60 různých národností z 21 výzkumných oblastí. Vznikl na základě analýzy publikací z let 2009 až 2019 podle databáze Web of Science.

Světové hvězdy botanického ústavu

- Petr Pyšek (*1958) je botanik, ekolog a invazní biolog. Věnuje se problematice nepůvodních, člověkem zavlečených rostlin. V poslední době se nejvíce soustředí na výzkum globálních zákonitostí invazí či významu stanovišť v invazích rostlin, ale zabývá se také biodiverzitou africké savany. Je držitelem řady tuzemských i mezinárodních ocenění, autorem stovek odborných článků, několika knih a dlouhodobě patří k nejproduktivnějším a mezinárodně nejcitovanějším českým vědcům.

- Jan Pergl (* 1977) se zabývá vedle výzkumu invazních rostlin také propojením s praxí. Spolupracuje například s ministerstvem životního prostředí, zasedá v panelu Evropské a Středozemní organizace ochrany rostlin (EPPO) a působí jako zástupce ČR ve vědeckém fóru Evropské komise pro invazní druhy.

- Vojtěch Jarošík (1958 – 2013) byl jednou z nejvýznamnějších osobností současné české ekologie. Opakované zařazení mezi nejcitovanější světové vědce dokládá, že ohlas na jeho práci zůstává aktuální i několik let po jeho smrti. Vojtěch Jarošík působil na oddělení ekologie invazí od jeho založení, v letech 2005 až 2013. Byl významným odborníkem na analýzu dat a zabýval se vlivem fyziologie hmyzu na invazní chování.

Zdroj: Botanický ústav Akademie věd ČR