„Pochybení jsme dosud zjistili pouze u 15 procent provozovatelů, kterým jsme udělili finanční sankci,“ přiblížila výsledek, který lze považovat za příznivý. K nejčastějším prohřeškům patřilo neudržování ploch a zařízení pro manipulaci s potravinami a pokrmy v čistotě a dobrém stavu či nedodržování skladovacích podmínek. Někde také chyběly informace o alergenech obsažených v prodávaných pokrmech. 

Dalšími odhalenými závadami byly chybějící zařízení pro mytí rukou obsluhy či nedostatečné vybavení pojízdných a přechodných prostor. Hygienici totiž kontrolují nejenom pořádek a čistotu – tedy hygienu provozní o osobní. Také vybavení stánků patří k parametrům, které intenzivně sledují. „Dále se zaměřujeme na riziko možné kontaminace surovin pro přípravu pokrmů, způsob skladování surovin, nakládání s odpady, ale také na zajištění mytí rukou a na WC pro obsluhu,“ doplnila ředitelka Rážová.

Adventní atmosféru nedotvářejí na vánočních trzích pouze svařené víno a punč, k zakousnutí doplňované obligátními párky v rohlíku a klobásami. Mezi nabízenými nápoji nechybí ani grog, káva nebo horká čokoláda. Během kontrol hygienici zaznamenali mimo jiné grilování masa, uzenin i sýra – a také prodej hotových pokrmů: například halušek s uzeným masem, masových směsí se zeleninou či zabíjačkového guláše. „Návštěvníci vánočních trhů si mohou dopřát také trdelník, langoše, bramborák, hranolky nebo speciality vietnamské kuchyně,“ doplnila Dana Šalamunová z krajské hygienická stanice.