Čtvrtý stupeň znamená mírné riziko, kdy se doporučuje používat repelent a nesedat či nelehat v travnatých porostech. Večer a ráno byste pak měli prohlédnout své tělo, zda na sobě neobjevíte přisáté klíště.

Co se změnilo, že klíšťata nejsou již tolik aktivní? Podle Tomáše Vráblíka, který působí jako biometeorolog Českého hydrometeorologického ústavu, jsou za relativně nízkou aktivitou klíšťat hlavně dva faktory. „Za prvé to je přirozeným průběhem křivky aktivity, která prostě v průběhu července začíná klesat – alespoň na základě zjištění, které jsme dělali se Státním zdravotním ústavem,“ vysvětlil Tomáš Vráblík.

Ilustrační foto
Teplé počasí si do konce srpna ještě užijeme

Druhým hlediskem je potom počasí. „Klíště, stejně jako jiní tvorové, nemá rádo extrémy. Nemá rádo, když je moc chladno, deštivo, když panují extrémně vysoké teploty, nebo je třeba i extrémně suchý vzduch. Ale je to kombinace faktorů – v našem modelu se nedá jednoduše říct, že je dnes dusno, proto klíšťata nebudou,“ upozorňuje.

Nejvyšší aktivita klíšťat by se tak již vrátit nemusela – během července podle expertů jejich aktivita klesá, což pokračuje i v srpnu. „Stupeň aktivity klíšťat během srpna se dá očekávat na pětce,“ řekl Tomáš Vráblík.

Stupeň je ohodnocen jako středně velké riziko, kdy byste navíc neměli vstupovat do křovin, kromě doporučení ze čtvrtého stupně.

Aktivitu klíšťat během května a června vysvětluje potom počasím takřka ideálním. „Proto se letos předpovídané stupně držely hodně vysoko,“ podotkl.

Dělníci už rozestavují plochy kolem širší plochy staveniště, cyklisté se vracejí už od kamenného mostu.
Nymburská lávka padne v pátek. Na kamenný most policie chodce nepustí

ROSTE POČET NAKAŽENÝCH

Podle statistik pojišťovny VZP počet lidí nakažených klíšťovou encefalitidou roste, třebaže o očkování má zájem stále více lidí. „Aktuální čísla ukazují, že za první pololetí letošního roku se nechalo očkovat jen o něco méně lidí, než kolik jich ještě před třemi lety tuto možnost využilo za celý rok,“ řekl Oldřich Tichý, tiskový mluvčí pojišťovny.

„Ani to však nedokázalo zastavit rostoucí počet nakažených – těch letos lékaři za prvních šest měsíců zaregistrovali celkem 139. Více jich ve srovnatelném období bylo naposledy v roce 2011, kdy klíšťovou encefalitidou onemocnělo 176 lidí,“ uvedl mluvčí Oldřich Tichý.

Letos se nechalo oočkovat 7066 klientů pojišťovny VZP, ze středních Čech se nejvíce očkovalo na Příbramsku (1606 lidí), nejméně potom na Mladoboleslavsku (226 lidí).

Talmberk - pohled ze hry
Speciální mapa zaujme nejen fanoušky počítačové hry