Tam nejprve dohlíželi na vhodné chování dětí, které se chystaly jet autobusem městské hromadné dopravy do školy. Následně provedli takzvanou asistenční jízdu v autobuse.

„Jezdí takto nejméně dvakrát denně a nepravidelně linky MHD střídají. Jejich přítomnost napomáhá k udržení pořádku i omezení napadání nepřizpůsobivými občany v autobusech," řekl mluvčí kladenských strážníků a zároveň mentor asistentů Milan Krupka.

Pochůzky kolem ubytoven

Poté doprovázeli školáky až k základní škole sídlící v ulici Školská. Cestou usměrňovali provoz na přechodech pro chodce a dohlíželi na bezpečné přecházení dětí přes silnici. Podobně si pak počínali také u základních škol v ulicích Kleinerova, Vodárenská a Doberská.

„V odpoledních hodinách asistenti prochází v místech, kde děti tráví své volnočasové aktivity. Také však velice často provádí pochůzky kolem ubytoven a nákupních center," konstatoval Milan Krupka.

„Nejčastěji je mohou občané potkat v lokalitách Nové a Staré Kročehlavy, Rozdělov, Sítná, Dubí a centrum Kladna," doplnil Krupka, který asistentům přesné místo působení a každodenní náplň práce organizuje.

Různorodá práce s lidmi

„K rozhodnutí věnovat se práci asistenta prevence kriminality mě přivedl zájem o různorodou práci s lidmi. Jako asistent pracuji již druhý rok, během nějž s každým dnem v ulicích získávám nové a nové zkušenosti, které využívám při jednání s lidmi a při řešení jejich problémů," uvedl Marek Pohlodko.

Městská policie Kladno chce v návaznosti na udělené dotace Ministerstva vnitra České republiky na projekt Asistenti prevence kriminality přiblížit lidem jejich preventivní činnost a osvětlit jejich postavení v bezpečnostních strukturách města Kladna.

„Sedm pracovních pozic asistentů obsadilo pět mužů a dvě ženy. Přestože mnozí obyvatelé jejich přítomnost již zaregistrovali nebo měli možnost využít jejich pomoci, je vhodné zopakovat, že se jedná o lidi, kteří mají chuť a ochotu pomáhat Kladeňákům s jejich každodenními problémy týkajícími se bezpečnosti a veřejného pořádku," sdělil Milan Krupka.

Zbraně: oči, uši, ústa

„Asistenti jsou spojením mezi městskou policií a občany. Jsou jakousi preventivní složkou působící před vznikem nežádoucích situací, které směřují ke kriminalitě. Nadneseně řečeno jsou jejich zbraněmi oči, uši a pusa," dodal.

Také policisté jejich činnost v ulicích Kladna vítají. „Za veškeré aktivity asistentů prevence kriminality jsme moc rádi, jelikož nám usnadňují práci. Můžeme se tak věnovat jiným důležitým činnostem. S Městskou policií Kladno úzce spolupracujeme," řekla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Čtěte také: Cesta do školy může být pro děti nebezpečná