Na místo vyrazili profesionální hasiči z Příbrami, kteří si přivezli nejen vyprošťovací automobil, ale i přívěs se člunem, a také jednotka dobrovolných hasičů obce Solenice. Na první pohled zjistili, že situace je příznivější, než se dalo předpokládat podle prvotních údajů. „Vozidlo nesjelo do hlubokých vod přehradní nádrže, ale zůstalo asi deset metrů od břehu – a na hladinu prosvítala jeho střecha,“ přiblížil prvotní poznatky Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů.

Ilustrační fotografie.
Středočeská chřipka je na postupu. Už dokonce zabíjela

 

Věci se však zase nevyvinuly natolik příhodně, aby si s jeho vylovením mohli Středočeši poradit sami. Vyžádali si proto pomoc kolegů z Prahy – potápěčů ze stanice v Modřanech – a policejních potápěčů. Potápěčská skupina pražských hasičů zasahuje ve středních Čechách běžně. Do její působnosti totiž patří jak území hlavního města, tak i široké okolí. Vlastě hodně široké okolí. Vedle středních Čech ještě území Ústeckého kraje, Karlovarského kraje a části Libereckého a Plzeňského kraje.

„Do jejich příjezdu nasadili hasiči kolem místa ponoru provizorní sorpční hady, i když na hladině nebyly znatelné stopy po úniku ropných látek,“ poznamenal Holomčík. Právě potápěči byli zprvu v hlavní roli. Když se žabí muži ponoří do vody, pro nezasvěceného pozorovatele na břehu tu vypadá, že se zdánlivě nic neděje. Pod hladinou je ovšem pořádně rušno! A pak to přijde: nejprve lze spatřit rozměrné balony vystupující vodou vzhůru. Potápěči ztroskotané auto v třímetrové hloubce vyvázali a pomocí speciálních vzduchových vaků přiblížili k hladině. 

Následovalo pozvolné odtlačení k lodnímu výtahu. Na ten bylo naloženo a s jeho pomocí vytaženo. „Zpátky na pevnou zem pomohli vozidlu příbramští hasiči jeřábem vyprošťovacího automobilu,“ přiblížil Holomčík úspěšné finále. „Zásah potápěčské skupiny trval zhruba tři hodiny,“ připomněl zástupce vedoucího potápěčské skupiny směny A pražských hasičů Štěpán Kasal. Incident s neposlušným automobilem dál řeší policie.

Ilustrační foto.
K záchraně sebevraha přispěli policisté v akci i na telefonu
Na jezu v Klecanech našli mrtvolu
Na Praze-východ lovili hasiči z Vltavy lidské tělo