První zprávy z místa nehody hovořily o třech spíše lehčích zraněních, jak ale na místo přijížděly všechny složky Integrovaného záchranného systému, počty zraněných šly ještě nahoru. Ve výsledku bylo do nemocnice kvůli lehčím zraněním převezeno nejprve šest dětí ve věku od 11 do 13 let, které utrpěly zhmožděniny, odřeniny a tržné rány. Čtyři z nich převezli záchranáři k dalšímu vyšetření do mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice, dvě další do nemocnice v Kolíně.

Na místě však přistával také vrtulník. Ten transportoval do pražské nemocnice v Motole učitelku, která byla z celé posádky zraněna nejvážněji. „Žena, která vykonávala pedagogický dozor, utrpěla středně těžké zranění hlavy," specifikovala Petra Effenbergerová, mluvčí středočeských záchranářů.

Poté, co všechny cestující na místě prohlédl lékař, přesunul se zbytek skupiny, který nepotřeboval další lékařskou péči, do sokolovny v Újezdu u Luštěnic. Tam měli žáci počkat na náhradní dopravu.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Kontrola v automobilce odhalila krádež

„Na místo nehody byl vyslán evakuační autobus a také členové našeho trauma týmu, kteří dětem poskytli také psychickou pomoc," uvedl mluvčí hasičů Petr Svoboda.

Následně však do boleslavské nemocnice zamířila v sanitě ještě jedna mladá pacientka, u které měli zdravotníci původně podezření na silnou stresovou reakci. Dívka si však začala stěžovat na bolesti břicha, a tak byla převezena na chirurgické oddělení.

Zdroj: Youtube

Případ před polednem na Twitteru komentovala také ministryně školství Kateřina Valachová, která napsala: „Myslím na děti i učitele, jejichž autobus havaroval dnes ráno u Vlkavy na Mladoboleslavsku. Děkuji záchranářům."

Hasiči na místě pomáhali nejprve s vyprošťováním dětí a následně asistovali také při vyzvedávání autobusu z příkopu. To prováděl jeřáb, který si na místo povolala dopravní společnost, již autobus patří. Jelikož z vozu netekly žádné provozní kapaliny, hasiči už na místě nehody kolem 13. hodiny pouze uklidili vozovku a doprava se na tomto frekventovaném tahu mohla po několika hodinách opět rozeběhnout.

Ilustrační foto.
Zastupitele při práci sledují lidé raději na internetu

Podle policistů bude příčinou nehody zřejmě nezvládnutí řízení. Jak vypověděl dvaašedesátiletý řidič autobusu, těsně před sjetím do příkopu se vyhýbal jinému rozměrnému vozu.

„Zkouška na alkohol měla negativní výsledek, nedošlo ani k překročení maximální povolené rychlosti," komentovala odpoledne vyšetřování mluvčí policistů Lucie Nováková. Řidič během ošetřování na místě rovněž nevykazoval žádné zvláštní zdravotní komplikace. Policisté ještě prověřují technický stav autobusu, pravděpodobnou příčinou nehody však skutečně bude nezvládnutí řízení.

Ilustrační foto.
Za požárem skutečně stojí jiskra z vatry

Nehody autobusů v regionu
- Nehody autobusů s vážnějšími následky se v poslední době širšímu regionu vyhýbají. Na Nymbursku došlo k poslední nehodě, v níž figuroval autobus, v roce 2014 poté, co zemědělci po skončení řepné kampaně opomněli odklidit bláto ze silnice. Ta se následně stala nesjízdnou a do osobního auta, které tu nad ránem sjelo v zatáčce mimo vozovku, následně v minimální rychlosti naboural autobusy s 25 seniory na palubě. Nikomu se nic nestalo. Více ZDE
 
- Výrazně smutnější bilanci má 48 let stará nehoda u Mladé Boleslavi. Do historie města se černým písmem zapsala srážka plně obsazeného autobusu s vlakem v roce 1969 na chráněném železničním přejezdu v místní části Bezděčín. V troskách autobusu tehdy našlo smrt 23 pasažérů, dalších 29 bylo zraněno. Nehoda dodnes patří k jednomu z nejtragičtějších střetů autobusu s vlakem v historii ČR.