„Středočeský kraj je jediný, kde trvale roste počet obyvatel. Od roku 2000 zaznamenal navýšení o 20 procent. Kraj s přibývajícím počtem obyvatel samozřejmě musí dostávat více peněz než kraj, kde obyvatelstva ubývá,“ řekl premiér v demisi.

Jeho slova podpořila i hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. „Máme nejdelší silniční infrastrukturu, řadu mostů, potřebujeme další peníze v sociální sféře i pro dotace obcím. Jsem ráda, že pan premiér tento návrh podpořil,“ uvedla hejtmanka.

Zastávka na zámku Přerov nad Labem. Jde o renesanční dvoupatrovou budovu, která je ve vlastnictví Českého rozhlasu.
Může kraj získat přerovský zámek od rozhlasu? Zdá se, že tomu nic nebrání

Zástupci vedení kraje společně s premiérem a ministry v demisi od rána projížděli krajem záměrně po silnicích nižších tříd. „Jsme si vědomi toho, že doprava je ve Středočeském kraji problém číslo jedna. Ať už se jedná o spojení s ruzyňským letištěm, silnici do Kladna nebo dálnici Praha – Tábor, případně i zmiňované opravy silnic nižších tříd,“ potvrdil Babiš.

Kromě dopravy jmenoval jako další středočeský problém, na jehož řešení se chce vláda podílet, situaci s nutným navýšením kapacity škol a školek. „Máme převis 5 miliard korun z evropských fondů a my bychom rádi, aby nám Evropská unie dovolila je přesunout částečně i do této oblasti. Zároveň i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová chystá dotační program, z nějž by mělo být využito 600 milionů korun pro školky a 900 milionů pro školy,“ konstatoval premiér v demisi.

Vyjádřil také spokojenost s tím, že v rámci výjezdu vlády došlo v Mělníku k setkání s více než stovkou starostů středočeských měst a obcí. „Je třeba, aby starostové komunikovali přímo s ministry. Oni mají největší přehled o tom, co jejich obec potřebuje a na co využít případné peníze od jednotlivých resortů,“ řekl Babiš.

Podle jeho slov vláda připravuje model dotací, při němž by stát z celkové požadované částky na každý projekt zaplatil 70 procent a 30 procent by zaplatila obec. „V případě, že by se jednalo o malou obec, pomohl by kraj,“ doplnil premiér v demisi. Taková varianta může být podle jeho názoru využita například při opravě a zprovoznění zámku v Přerově nad Labem, který během dne také navštívili. Zatím je po několika neúspěšných pokusech o prodej zámku vlastníkem Český rozhlas. „Rozhlas by se měl s krajem domluvit a kraj později využít program, který vypíše ministr kultury a kde by se uplatnil zmíněný poměr 70 procent stát, 30 procent kraj,“ myslí si Babiš.

Ilustrační foto
Peníze? Ano, budou, slíbili starostům premiér i ministři
Ilustrační foto.
Na jídlo by školáci mohli chodit do nemocnice