Téměř s jistotou lze ale říct, že o senátorovi se tento víkend definitivně nerozhodne. To by platilo pouze pro případ, kdy by jeden z kandidátů získal více než 50 procent hlasů. V opačném případě se voliči vydají k urnám ještě příští týden, kdy si už budou vybírat jen ze dvou kandidátů. Budou to ti, kteří v prvním kole získali největší podporu.

Kandidáti do senátu* Petr Hampl (APAČI 2017), *Jan Holásek (KDU-ČSL+SZ+Nest), * Jiří Hroník (HOZK), * Miroslav Matyáš (KSČM), * Jiří Oberfalzer (ODS), * Jiří Peřina (ČSSD), * Bohumil Stibal (ANO 2011), Tomáš Trč (TOP+STAN)

Senátora volíme na šest let a od vzniku Senátu, před osmnácti lety jsme ve volebním obvodu Beroun měli jen dva senátory. Kromě již zmíněného Jiřího Oberfalzera, který právě končí druhé volební období, byl jeho předchůdcem a tedy i prvním senátorem za berounský region Jiří Rückl.

Pro obyvatele Berouna není potřeba tuto výraznou postavu regionu představovat. Tehdy jako majitel sklárny Rückl Crystal vstoupil do politiky se svými ideály, které se snažil celých osm let v Senátu hájit. Po politické kariéře se zase rád vrátil ke sklářství, které je v jejich rodině osudem.

Dodnes se s Jiřím Rücklem můžete setkat v nižborské sklárně a popovídat si s ním třeba i o politice. Kdo bude roli senátora zastávat dalších šest let je teď na nás, voličích. Tak si popřejme šťastnou ruku.

Urny jsou už připravené, volby mohou začítObce a města berounského regionu se připravují na zahájení voleb. Obyvatelé regionu budou volit své kandidáty do Senátu Parlamentu České republiky a do zastupitelstva Středočeského kraje. A jakou volební účast pracovníci volebních komisí při letošních volbách očekávají?

„Voličů bude rozhodně méně než při komunálních volbách, o které mají lidé největší zájem. Předpokládáme, že v naší obci bude ve volbách do krajského zastupitelstva a do senátu účast na úrovni celorepublikového průměru. Když je celostátní průměr čtyřicet procent, máme ho i my," uvedla za Obecní úřad Nižbor Alena Hlaváčková.

K obci Nižbor patří tři volební okrsky, a to Nižbor, Stradonice a Žloukovice. „Celkem v nich máme téměř šestnáct set voličů. V Nižboru jich je nejvíce, a to 1130. Ve Stradonicích jen 259 a ve Žloukovicích 209," vypočítala stav voličů Alena Hlaváčková.

Čtěte také: Kdo už se vidí na kraji? Kteří Boleslavané mají mandát skoro jistý?