Zatím jde o hliněný model, který bude základem pro bronzový odlitek. Vytvoří i pamětní desku s textem: „Josef Švejk, válečný veterán, čekající na kralupského drogistu."

Pod ní bude podpis: „Vděční občané města přejí věčnou slávu románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války." A scházet nebude ani románová věta: „Já jsem takto drogista Vaněk z Kralup."

Ve městě žije Haškova vnučka

Kralupská socha Josefa Švejka bude na dohled od někdejší kralupské drogerie šikovatele Jana Vaňka, Haškova přítele, jehož postava se vyskytuje i ve světoznámém románu, kde jsou Kralupy nad Vltavou zmíněny sedmkrát. Seznámili se ve vojenském sběrném táboře u Vídně v roce 1915.

Ve městě stále žije Vaňkova vnučka, která má dvě dospělé dcery a vnoučata.

Románový hrdina, celý z bronzové slitiny, bude sedět na kovové parkové lavičce, na níž si k němu budou moci přisednout dva až tři lidé. Na klíně bude mít pejska plemene stájový pinč.

Veřejná sbírka na sochu

Čtveřice kralupských fanoušků Haškovy tvorby založila v roce 2014, kdy si celý svět připomínal sté výročí první světové války, Spolek pro instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech. Jeho čestnými předsedy se stali potomci spisovatele, jeho vnuk Richard Hašek, který je v čele Mezinárodní společnosti Jaroslava Haška, a pravnuk Martin Hašek. 

Kralupští radní vyhlásili na jaře stejného roku veřejnou sbírku, kam dárci do letošního léta přispěli částkou 562 800 korun. Přispělo k tomu i nadšení kralupských švejkologů.

Ti pořádali společenské akce na podporu sbírky, jezdili s kasičkami do blízkých i vzdálených míst, mezi která patřila například i Lipnice nad Sázavou nebo Putim. Svůj volný čas věnovali také sběru kovového šrotu. Spolupracovali se švejkology z okolních zemí, odkud rovněž přicházely příspěvky.

Tvář Rudolfa Hrušínského

Podle místopředsedy kralupského spolku Kamila Haince bylo cílem sbírky přes půl milionu korun. „Tehdy to pro nás byla částka téměř nepředstavitelná. Ale chápali jsme to také jako určitou osobní výzvu. Navíc námět vyhlášené sbírky skýtal jistotu, že se peníze shromáždí," řekl.

Přáním spolku bylo, aby kralupský Švejk měl filmovou podobu i tvář nezapomenutelného Rudolfa Hrušínského. Hercova rodina naštěstí tento záměr uvítala.

Natěšení členové spolku v čele s předsedou, kralupským starostou Petrem Holečkem, navštívili ateliér Alberta Králička v Nové Pace. Socha prý má být dokončena do léta příštího roku.

Čtěte také: Podle kritiků byl Karel Noll, první představitel Švejka, nejlepší

Jiří Herain