Myslí si to například Stanislav Rudolfský, zakladatel Vinných sklepů Kutná Hora a předseda Cechu českých vinařů. „Myslím, že by to za současného počasí ještě 14 dní chtělo, aby se burčáky nemusely doslazovat a měly ty optimální parametry. Viděl bych to tak koncem měsíce,“ vysvětlil.

Podobně vidí problematiku Václav Hajduch, vedoucí vinařství a sklepmistr Chateau Mělník. To sice burčáky přímo nevyrábí, ale časový rámec pro raná vína vidí Václav Hajduch prakticky stejně. „Pokud budou první burčáky například z Mülleru, počítám dva až tři týdny,“ vysvětlil.

Petr Rychtařík z Vinařství Kvíc je v předpovědích opatrnější. Podle něj by kolem 7. - 8. září měl být burčák určitě; jestli ale dřív je velkou otázkou a záleží na počasí. „Jestli by byl burčák na přelomu září, ovlivní počasí. Otázka je, jaký bude cukr. Je lepší týden počkat a mít klid,“ podotkl. Letošní rok podle něj nebyl zdaleka tak příznivý jako vloni. A to možná bude mít vliv na to, kdy milovníci vína zajdou na burčák.

A jestli bude letošní burčák něčím výjimečný? To je zapeklitá otázka. Podle Stanislava Rudolfského se výjimečnost ročníku na burčáku poznat nedá. „Nemyslím, že by se tak ukázalo něco zásadního o kvalitě ročníku, burčáky se dělají z raných odrůd,“ vysvětlil.

Nová rozhledna by měla být vysoká 37 metrů, aby z ní bylo vidět přes koruny stromů.
Nová rozhledna v CHKO Brdy bude postavená z lunárního dřeva
Pastva divokých koní a také zubrů a praturů vytváří na rozsáhlých plochách milovické rezervace vhodné podmínky pro život původních druhů včel.
Symbolem kraje je pratur Karlík. Měl by snad jít na porážku?