Podobným zákazníkům letos o vánočním trhu vyšlo vstříc Rybářství Lnáře, které nabízí v rožmitálských sádkách kromě tradičních druhů právě pstruhy duhové. V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku můžete na sádkách koupit ryby už nyní.

A kolik letos za rybu zaplatíme? Zjednodušeně řečeno, ceny jsou prakticky stejné jako v loňském roce. Tedy kolem 70 korun za kilo kapra první třídy, což znamená kapřík do 2,5 kila. Za výběrového kapra (nad 2,5 kila) zaplatíte 80 korun. Za tyto ceny zrovna pořídíte kapra v rožmitálských sádkách.

Čerstvou a levnější rybu koupíte prakticky vždy na sádkách, protože je to ryba přímo od producenta. Těch je v regionu několik. Kromě zmíněného Rožmitálu pod Třemšínem je prodejna s živými rybami v Dobříši nebo můžete zajet do sádek do Dobré Vody u Březnice.

Chutě zákazníků se mění

A jaký je zájem o jednotlivé velikosti nebo druhy ryb? „Ve větších městech je spíše větší zájem o výběrové kapry. V menších obcích pak o kapry první třídy. Poměrově je to ale stejné," řekl Václav Milota z Blatenské ryby, která také obhospodařuje rybníky na Příbramsku.

Co se týče jednotlivých druhů ryb, pomalu, ale jistě se mění chutě zákazníků. Vedle kaprů je v oblibě třeba amur a již zmíněný pstruh. Někdo si rád připlatí, a koupí dravce. Za kilogram candáta zaplatíte kolem tří stovek, za štiku zhruba 200 korun. „Candáty jsme už dokonce vyprodali," řekl v úterý  vedoucí rožmitálských sádek Pavel Zemek.

Čtěte také: Štědrovečerní menu? Na stůl se hodí kaviár, rum nebo teplý bramborový salát