Jak dlouho pracujete na pozici hostinského?

Hostinského dělám deset let. Jinak ale pracuji v pohostinství od svých 21 let.

Proč jste se rozhodl otevřít hospodu?

V pohostinství se pohybuji celý život, jsem vyučený kuchař/číšník a před deseti lety přišla výjimečná možnost převzít Zámeckou hospodu. Tak jsem do toho šel. Tuto práci mám rád.

Pamatujete si, jaké pivo jste v hospodě čepoval jako první?

Začínal jsem s pivy z Plzně a Velkých Popovic. Po asi třech letech jsem ale se značkou z Plzně skončil. Pivo z Velkých Popovic bylo žádané, takže ho v hospodě máme do dnes. K tomu jsme začali ještě točit pivo z Chotěboře a Kácova.

Proč jste skončil s čepováním piva z Plzně?

Zákazníci se více poptávali po pivu z Velkých Popovic, a proto jsem přestal pivo z Plzně odebírat. Posléze jsem začal přemýšlet nad jinými značkami piva, který bych mohl do nabídky přidat, nad regionálními.

Co vás přimělo čepovat značky piv, které máte nyní v nabídce?

Chtěl jsem mít v hospodě více druhů piv a nějaké regionální. Pivo z Velkých Popovic bylo u nás nejvíce žádané. Pivo z Kácova jsem vybral, protože je regionální a po místních značkách se hosté hodně ptají. Jelikož mi na pípě chyběla už jen desítka, pořídil jsem k nám pivo z Chotěboře.

Jaké pivo nabízíte v lahvích? Máte i nealkoholické pivo?

Nabízím klasickou, lahvovou dvanáctku z Plzně, jako alternativu ke dvanáctce piva z Kácova, a pro řidiče zde máme nealkoholické, netradiční pivo z pivovaru Nymburk.

Jaké pivo pijí hosté nejvíce?

Místní se zajímají hlavně o cenu piva, takže u nich vyhrávají ty levnější. Naopak turisté vyhledávají regionální značky.

A jaké pivo bylo žádané před deseti lety?

Místní doopravdy vybírají pivo podle ceny. Takže u nich převládali i tehdy levnější značky, jako je pivo z Velkých Popovic. Co se týče regionálních piv a kvasnicových, tak ty ani v té době nebyly. Teprve teď se začínají pivovary vracet ke svým původním recepturám, jako v případě pivovaru v Kácově.

Střídají štamgasti při konzumaci druhy piva?

Vůbec ne. Naopak štamgasti chodí jen na své oblíbené značky. Kdybych zrušil například pivo z Velkých Popovic, odešlo by mi několik zákazníků.

Jak se změnili vaši štamgasti za posledních deset let?

Na vesnici chodí stále stejní lidé do hospody, nemění se. Jediná změna je, že jich řada ztloustla a všichni jsme zestárli.

Čtěte také: Sládkem roku 2016 se stal ten z nymburského pivovaru

Lucie Sedláková