Nejde o to ukazovat středočeské krásy, ale středočeské problémy, plánuje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Očekává, že u stranicky spřízněného týmu nalezne podporu především pro středočeské požadavky na změny v rozpočtovém určení daní, které by kraji s rychle se zvyšujícím počtem obyvatel umožnily získat větší podíl z daňových výnosů. Přímo na konkrétních místech, jichž se problém týká, by pak měla být řeč o dalších tématech: mimo jiné o silničních stavbách či o likvidaci komunálního odpadu po zákazu skládkování.

Po jednání s krajskými radními, plánovaném už na časné ráno, se ministři a ministryně vydají do Kladna. V bývalém areálu Poldi se seznámí s rekonstrukcí Třinecké ulice, rozšířením železniční trati Praha–Kladno i plánem na obchvat. Pokud plány nezhatí déšť, přímo na železniční zastávce Velká Bučina by se měly vést debaty o nedostatečné přepravní kapacitě příměstských tratí, špatném stavu kolejí i snaze o integraci vlaků do systému městské hromadné dopravy. Hodinu před polednem již členové vlády mají být na mělnickém zámku. Tam se s nimi mohou setkat starostové středočeských obcí a měst a svěřit se s vlastními stesky. Jistě se lze pobavit třeba o penězích, které radnicím v okolí Prahy chybějí na budování nových školek i škol.

Ilustrační foto
K žadatelům míří další desítky milionů na nové kotle

Cestou na další zámek, a to v Přerově nad Labem (kde má být řeč o rozvoji turismu, ale také o možném převodu tohoto zchátralého renesančního skvostu na kraj či o koncepci společné expozice se skanzenem) se ministři ještě zastaví v Horních Počaplech. Tamější EMĚ – Elektrárna Mělník, která mimo jiné zásobuje teplem významnou část Prahy – patří v kraji k největším znečišťovatelům ovzduší. Aktuálně zde budí debaty a někdy i vášně záměr vybudovat do roku 2024 spalovnu, která by byla větší než ta v pražských Malešicích, nicméně fungovat by měla obdobně: jako ZEVO neboli zařízení pro energetické využití odpadu vyrábějící teplo a elektřinu.

Školství má být věnována především zastávka odpolední zastávka na Základní a Praktické škole v Českém Brodě. Hlavní zdejší problém? Školy ve městě nemají dostatečnou kapacitu jídelen. Následovat má prohlídka plánů Vestecké spojky a obchvatu Jesenice, kdy dojde i na širší souvislosti výstavby dálnice D3 – a poslední štací před tiskovou konferencí v Poděbradech se stane zastávka v kouřimském skanzenu.

Dalších pětadvacet regionálních produktů se může pyšnit titulem Potravinářský výrobek Středočeského kraje.
Pečeť kvality prozradí, co chutnalo na hejtmanství

Ne všichni ministři ovšem absolvují celý program společně. Někteří mají v rámci návštěvy středních Čech částečně separátní program. Krajský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO) v pondělí připomněl, že se to týká třeba ministra dopravy. Podle informací Jana Nechvátala z odboru komunikace Úřadu vlády ČR budou částečně odděleně poznávat střední Čechy také představitelé ministerstev školství, zdravotnictví, kultury, zemědělství, životního prostředí i někdejší středočeská radní, dnes ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO).

Ministři, kteří vyjedou do středních Čech:
- první místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec;
- ministryně financí Alena Schillerová;
- ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner;
- ministr dopravy Dan Ťok;
- ministr zemědělství Jiří Milek;
- ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová;
- ministr zdravotnictví Adam Vojtěch;
- ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová;
- ministr kultury Ilja Šmíd;
- ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga;
- vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (na část programu).

Dlouho očekávaný audit Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS), který se stal i předmětem politických třenic, je hotový a neobsahuje nic dramatického. Na pondělí tiskové konferenci to uvedl radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO
Nezákonnosti na správě silnic audit neodhalil