Dokončenou vakcinaci po aplikaci obou dávek má aktuálně ve Středočeském kraji 20 341 lidí. Z toho je 11 699 zdravotníků, 5884 pracovníků v sociálních službách, 292 pracovníků kritické infrastruktury – a 3473 seniorů ve věkové skupině 80+. Mimochodem – těchto seniorů již bylo alespoň jednou dávkou očkováno 21 699 (a jen během pátku jich přibylo 575).

Mohlo jich však být i mnohem víc. Čtyři tisíce lidí z této věkové skupiny se ocitly v očkovacím vzduchoprázdnu. Upozornila na to hejtmanka Petra Pecková (STAN): počet středočeských seniorů, kteří projevili zájem o očkování zapsáním do centrálního registračního sytému, avšak už nereagovali na SMS pozvánku k výběru termínu návštěvy očkovacího místa, se skutečně šplhá do tisíců. Hejtmanka proto žádá blízké seniorů, kteří svým starouškům pomáhali s registrací, aby poptali, jak se to u nich s očkováním vyvíjí. Ukazuje se totiž, že leckteří si s SMS zprávou a kódem PIN2 nevědí rady – a někteří ani nemají tušení, že jim na mobil něco přišlo.

Termín byl k mání za pár dní

Už před týdnem se rozběhlo očkování pedagogů ve věková skupině 55+, podle Pavlíkových slov v masovém měřítku, a začalo také očkování věkové skupiny 70+. K tomu hejtmanka nabídla zkušenost z vlastní rodiny: její 69letá maminka, jež stále učí, se k očkování zaregistrovala během poslední únorové soboty – a termín aplikace vakcíny pak dostala hned v úterý. Nyní kraj klade důraz obzvlášť na očkování pracovníků 87 takzvaných předurčených škol – tedy základních škol a mateřinek, které i za nynějších koronavirových omezení zůstávají otevřeny, aby se postaraly o děti ve věku od dvou do deseti let, jejichž rodiče jsou zdravotníky nebo vykonávají další důležité profese a jejich přítomnost na pracovišti je nezbytná; nelze tedy zůstávat doma kvůli hlídání dětí.

Cestující s respirátory - ilustrační foto
Nových případů covidu v Česku ubylo. Nemocnice zůstávají zaplněné

V kraji funguje 19 očkovacích míst, jejichž přehled s aktuální adresou zájemci najdou na zmiňovaném očkovacím webu kraje. Místa se postupně mění tak, jak jsou zprovozňována vybudovaná velkokapacitní očkovací centra; v poslední době to bylo například na Praze-východ v Říčanech či v příbramském okrese v Sedlčanech. Nyní je před dokončením Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku, kde se má očkování rozjet už v nejbližších dnech. Dále Pavlík upozornil na Dobřichovice na Praze-západ, kde by se mělo začít s očkováním v polovině března, a na Nové Strašecí, chystané centrum střední velikosti, jehož fungování má zájemcům zkrátit cestu v rozlehlém okrese Rakovník.

Pfizer zatím jasně vede

Bezmála tři čtvrtiny prozatím použitých vakcín v kraji byly od dodavatele Pfizer/BioNTech, AstraZeneca má podíl přesahující 17 procent a Moderna přes devět. V používání očkovací látky Astra Zeneca je kraj podle Pavlíkových slov celorepublikově na špici – přičemž radní oceňuje, jek se lidem daří vysvětlovat, že to není „špatná vakcína“, jak se v minulosti spekulovalo různě po internetu i v některých médiích.

Přibývá mutací koronaviru. Byla objevená brazilská, britská i jihoafrická.
Člověk se může nakazit i dvěma kmeny covidu najednou. Hrozí vznik dalších mutací

Protože lidé mají větší důvěru ke svým praktickým lékařům, celá posední dodávka vakcíny AstraZeneca, jíž kraj obdržel šest tisíc dávek, byla vyčleněna právě k rozdělení mezi ně. Jak to bude dál, ukáže vyhodnocení zkušeností s tím, jak se jim poskytnuté dávky daří uplatňovat. Pecková i Pavlík uvedli, že v kraji působí 575 praktiků, z nichž se podle průzkumu Sdružení praktických lékařů chtělo do očkování zapojit 290; krajská analýza ukázala, že jich má být 330. „Bude se to ale měnit,“ upozornila hejtmanka, že zájem doktorů roste. V nadcházejícím týdnu Pavlík pro Středočeský kraj očekává 22 230 dávek Pfizer/BioNTech, příslib Moderny dosahuje šesti tisíc a predikce pro vakcínu AstraZeneca ohlašuje 1800.

Středočeské očkování v číslech
- Vakcinaci proti koronaviru zajišťuje v kraji 19 očkovacích míst, dva mobilní týmy a nově se připojují praktičtí lékaři; nejvytíženějšími očkovacími místy zatím byly Oblastní nemocnice Příbram (8265 očkování), Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav (8258), Oblastní nemocnice Kladno (8146), Oblastní nemocnice Kolín (7965), Nemocnice Hořovice (6347), Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov (5747), Nemocnice Nymburk (4854), Nemocnice Mělník (4287), Masarykova nemocnice Rakovník (4277) a Nemocnice Brandýs nad Labem (4269)
- V kraji se uplatnilo 84 203 očkovacích dávek, a to 49,7 procenta pro 1. dávku Pfizer/BioNTech (41 834), 23,6 procenta pro 2. dávku Pfizer/BioNTech (19 901), 17,3 procenta pro 1. dávku AstraZeneca (14 604), 8,8 procenta pro 1. dávku Moderna (7424) a 0,5 procenta pro 2. dávku Moderna (440)
- Informace k očkování kraj nabízí na bezplatné telefonní lince 800 710 710 (tázat se lze i e-mailem na adrese covid@kr-s.cz); pomoc s registrací nabídne asistenční služba Chytrá péče na bezplatné lince 800 124 111 (a vlastní linky provozují i některé města či další organizace);
- souhrn informací najdou zájemci na webu ockovani.kr-stredocesky.cz