„Je to velmi kvalitní program, který zde je poprvé," uvedla Eva Mixánová, vyučující výtvarného oboru zíkladní umělecké školy, která nahlédnutí veřejnosti do tajů sklářského umění umožnila.

Vinuté perly - korálky se dělají ze skleněných tyčí navíjením na kovovou tyč. Ta je z nerezové oceli, z nastříhaných svářecích drátů," objasnila Magda Kubiasová, autorka špeků z vinutých perel, minerálů a korálků. Tyčka se před navinováním musí namočit do separačního roztoku, který se dá připravit z kaolínu, aby se výsledný korálek dal z tyčky stáhnout.

„Sklo používám české a italské. Mají různé složení. Kdybych je použila dohromady, výsledný korálek by praskl. Italské sklo je trochu plastičtější a je větší výběr skel se zvláštními efekty," popsala Magda Kubiasová vstupní suroviny.

Oxygenerátor

K tavení různobarevných skleněných tyček používá šperkařka propanbutanový hořák podporovaný přívodem vzduchu.

„Musím mít oxygenerátor, aby plamen dosáhl vyšší teploty tavení. Některé typy skel v plameni mění barvu. Kdybych vzala tyrkysovou a dala do plamene, který má málo kyslíku, což znamená nižší teplotu, byla by z ní červená. Když jí zahřeji na vyšší teplotu, je zní zpátky tyrkysová," poodhalila Magda Kubiasová sklářskou alchymii.

„Dá se to dělat i bez kyslíku, ale je to problematičtější. Vysoká teplota je nutná," upřesnila benešovská lektorka výroby vinutých perel.

Navinutý nebo kleštičkami vytvarovaný korálek, dozdobený vpichy vyplněnými jiným barevným sklem nebo ovinutý skleněnou nití se musí postupně v průběhu několika hodin zchladit. Kdyby se ochladil rychle, praskl by.

Leptání kyselinou

„Já používám perlit, v němž chladne a vytvrdne. Pak se může sundat. Skleněné nitě si z tavené skleněné tyčky vytáhne každá korálkářka sama," doplnila Magda Kubiasová, která používá i leptání kyselinou, ale z bezpečnostních důvodů uvedený způsob krášlení skleněných výrobků při workshopu v ateliéru Základní umělecké školy nepředváděla.

Děti, které měly odvahu, si s její pomocí u hořáku mohly vyzkoušet navinování žhavé skloviny, nebo si z už hotových korálků vyrobit šperk za studena.

„Přinesla jsme jim ukázat už i hotové šperky. Výrobou vinutých perel, doplňkovou kreativní činností, která mě hrozně baví a má nekonečný počet kombinací tvarů a barev, se zabývám tři roky," konstatovala Magda Kubiasová.

Čtěte také: Veřejným kreslením obhajuje pastelky