Vláda rozhodla, že i když domovy seniorů mají povinnost zřídit pro nakažené klienty izolaci se samostatným zázemím i vlastním personálem (a to v desetině kapacity, což mnohé domovy označují za nesplnitelné s ohledem na stavebně technické podmínky, naplněnost zařízení i stav zaměstnanců), budou pro péči o pozitivně testované obyvatele domovů seniorů s lehčími příznaky zřízena karanténní lůžka. Mimo jiné i v Lázních Toušeň na Praze-východ.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Přímo v hlavním městě je mají mít Nemocnice Na Františku a Nemocnice Na Bulovce. Ostatně – toušeňské lázně patří právě pod Bulovku. Ministr Vojtěch po pondělním jednání vlády uvedl, že takováto lůžka by pro klienty seniorských domovů, o něž by se v případě nákazy nemohly postarat přímo ty domovy, v nichž žijí, měly mít všechny kraje.

Ministr Karel Havlíček
Na seškrtání středočeských spojů tlačí vedle Prahy i ministr

Podle Vojtěchových slov se s přesunem do Lázní Toušeň počítalo i v případě obyvatel domova v Břevnici na Havlíčkobrodsku, kde se koronavirus výrazněji rozšířil. Nakaženo je 20 klientů, převážně trpících Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence v těžším stadiu, a také devět členů týmu, který o tamější obyvatele pečuje.

Tyhle plány ale padly – kvůli zhodnocení, že převoz by nakaženým mohl uškodit. Kraj Vysočina pro tento domov neúspěšně žádal o pomoc armádních zdravotníků; nakonec tam od úterka nastupují na výpomoc hasiči. Do doby, než personálu vyprší 14denní karanténa, tam má pomáhat také trojice pracovníků Bulovky z Prahy.

Vedle hlavního města a Břevnice se již koronavirus objevil i v dalších zařízeních pečujících o seniory různě po republice. Média informovala o případech z Českého Krumlova, Liberce či Litoměřic – a nejnověji také z Ostravy.

Sokolovna Hostivice je dočasnou služebnou záchranky.
Od seniorů se záchranáři odstěhovali, aby je neohrožovali

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník