Na twitteru to oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek. Devítiletá samice posílí chov goril nížinných v zoo v Troji, kde bude obývat nový pavilon goril. Expozice, která nese název Rezervace Dja, se návštěvníkům otevře 28. září.

"Šťastně jsme doletěli a teď už s Duni jedeme do Zoo Praha," uvedl na twitteru Bobek.

Chovatelé samici ze španělského Cabárcena převezli nejprve na letiště v Santanderu, odkud poté Duni do Česka odletěla transportním letadlem české armády.

Duni v trojské zoo doplní gorilí skupinu, kterou tvoří samice Shinda, Kijivu a Kamba a samec Ajabu. Od soboty 10. září je členem skupiny také pětadvacetiletý samec Kisumu, který přijel z Rakouska. V Praze se má Kisumu stát vůdčím samcem skupiny a má zajistit pokračování chovu goril. Samec Richard už nesmí mít mláďata, neboť jeho linie je v evropském chovu dostatečně zastoupena. Richard a jeho synové Kiburi a Nuru byli proto v červnu od skupiny odděleni a nadále obývají původní pavilon v nejnižší části zahrady.

Z uvedení nového svazku Encyklopedie pražské MHD: Katalog vozidel, Tramvaje - speciální vozidla.
Video, foto: Další části encyklopedie MHD byli za kmotry Měsíček či Mazačka

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 - samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno. V roce 2013 se jí narodila samička Duni, která se nyní vrací do rodiště své matky.

Rezervace Dja je největším výstavním prostorem zoo v Troji. Prostory kromě goril nížinných obývají guerézy pláštíkové, kočkodani, křečkomyši nebo kaloni egyptští. Expozici, jejíž výstavba začala na podzim 2019 a stála asi 262,3 milionu korun, postavila firma Strabag. Pro stavbu nového pavilonu se zoo rozhodla mimo jiné kvůli zkušenostem z povodní v letech 2002 a 2013. Nový pavilon je umístěn mimo záplavovou oblast.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Zoologická zahrada v Praze, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Letos do zahrady zavítalo přes milion návštěvníků, stejný počet přitom zoo evidovala naposledy v předpandemickém roce 2019. Za celý rok 2021 přišlo 962.987 lidí. Během prvních 101 dnů loňského roku byla ale zoo kvůli proticovidovým opatřením zcela uzavřená, v dalších týdnech a měsících se musela vypořádávat s omezeními a absencí zahraničních turistů v české metropoli.