Co konkrétně se pod názvem středisko domácí péče skrývá?

Úplně jednoduše: jsou to sestřičky, které zajišťují zdravotní péči v domácím prostředí pacientů. Výkony, které provádějí, indikuje lékař, a to buď na základě propouštěcí zprávy z nemocnice, nebo na vyžádání praktického lékaře. Mohou to být injekce, převazy, edukace pacientů o výživě, o dietě, naučí je sebepéči v domácím prostředí… Je to skutečně velmi pestré.

Je to vhodné pro všechny pacienty?

Tady je samozřejmě důležité, aby měl náš klient vyhovující domácí prostředí, buď spolupracující rodinu nebo někoho blízkého, kdo mu pomáhá. Je ale ověřeno, že v domácím prostředí se pacienti hojí lépe než v nemocnici.

Jaké spektrum pacientů vaší péče využívá?

I tady je to opravdu velmi různorodé, od dětských pacientů až po seniory. Službu poskytujeme po celém okrese, což je v našem případě poměrně rozlehlé území. Doplňujeme se s pečovatelskou službou a spolupracujeme i s dalšími domácími službami na okrese. Území máme rozdělené do pěti rajónů, gro naší činnosti je přímo Mladá Boleslav, tedy město, kde máme nejvíc pacientů, kolem čtyřiceti denně. Dál je to Bělá a okolí, Všejany, Bezno a Dobrovicko, tam je to kolem deseti až patnácti lidí, ale zase jsou tu delší přejezdy.

Jak velký máte tým?

Denně vyjíždí do terénu šest sestřiček, máme i jednu fyzioterapeutku, která je také velmi žádaná. O víkendu a ve svátcích slouží vždy dvě sestřičky na okres, zajišťujeme služby skutečně denně. Spolupracujeme i se sociálními sestrami a lékaři, kteří nám sami volají, že mají pacienta, který potřebuje naše služby.

S jakými diagnózami se potkáváte nejčastěji?

Nejvíc našich klientů se asi rekrutuje z řad diabetiků a lidí s chronickými defekty, ať už je chronické ulcerace bércových vředů nebo další diagnózy. Převažují pacienti s kožními a chirurgickými diagnózami, pak jsou to interní pacienti, a přibývá bohužel i onkologických pacientů, a to včetně dětských.

Jak dlouho se o pacienta průměrně staráte?

Standardně to bývá čtrnáct dní až tři týdny, někdy celý měsíc. Záleží ale hodně na tom, jak je pacient starý, kolik má dalších diagnóz, jak je kompenzovaný a tak dále. Máme ale i dlouhodobé pacienty, o něž se staráme několik let.

Znamená to, že vaše sestřičky jsou skutečně univerzální.

To je pravda, musí umět opravdu všechno, od pediatrie až po seniory, chirurgii, gynekologii, internu, kožní… K tomu navíc musí umět komunikovat nejen s pacienty, ale i s jejich rodinnými příslušníky.

Brzy vás lidé najdou v nových prostorách?

Je to tak, stěhujeme se do prostor proti záchranné službě v Laurinově ulici, kde dříve sídlila nemocniční lékárna a zdravotnické potřeby. Jsme moc rádi, protože pro naše pacienty, kteří jsou často špatně mobilní, tam bude lepší přístup.

Čtěte také: Průzkum: Tři čtvrtiny Čechů neví, kde hledat pomoc v péči o blízké