Zátah se protáhl na šest dnů, během nichž došlo na 281 kontrol. Ve většině případů bylo vše bez závad. K EET shromáždili kontroloři 24 poznatků, které se dál budou řešit ve správním řízení. V něm mohou padnout až půlmilionové pokuty.

Tržnice SAPA. Ilustrační foto.
Většina prodejců v tržnici SAPA podle úřadů EET dodržuje

Desetina pochybení

Je však zřejmé, že ve skutečnosti budou ve hře sankce daleko nižší. Většinou se jednalo o méně závažná pochybení, z nichž některá se podařilo napravit ještě během kontroly. „Nejčastějším bylo nevystavení účtenky, nezasílání údajů o tržbách na servery finanční správy a nevyvěšení informačního oznámení," vypočetl Jiří Fojtík, ředitel Sekce metodiky a výkonu daní Generálního finančního ředitelství.

Problémové překlepy

Mladý vietnamský podnikatel Nguyen Manh Tung (kterého česká veřejnost zná třeba jako organizátora zážitkového programu Sapa Trip s možností poznávat skutečnou vietnamskou kulturu a jídlo vlastními smysly) Deníku řekl, že EET pro Vietnamce není problém a vše funguje. A odhalené nedostatky?

„To byly spíš výpadky internetu; stane se, že spadne Wi-Fi a kasa jede dál. Nejčastější chybou pak je překlepnutí, kdy člověk naťuká špatně čísla – třeba místo stovek zadá tisíce," řekl podnikatel Deníku.

Většina kontrolovaných subjektů byla na EET připravena 

Doplnil, že někteří prodejci nabízeli pokladny, aniž s nimi odběratele naučili zacházet, nebo bylo třeba reklamovat kasy vydávající účtenky s daní z přidané hodnoty, ačkoli obchodníci pláci DPH nejsou. Celkově prý ale roční přípravy přinesly ovoce – a přechod na EET se Vietnamcům podařilo zvládnout bez vážnějších komplikací.

To potvrzuje i Fojtík. „Většina kontrolovaných subjektů byla na evidenci tržeb připravena," zhodnotil kontrolní akci v tržnici Sapa. Rovněž předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter je potěšen, že naprostá většina kontrolovaných prodejců měla vše v pořádku a našly se jen běžné chyby řešené v přestupkovém řízení.

Ilustrační foto.
Středočeským podnikatelům EET funguje, úřad dělá kontroly

Svaz připravil instruktážní videa ve vietnamštině 

S podobným výsledkem ovšem počítal. Deníku potvrdil, že startu EET skutečně ve vietnamské komunitě předcházela roční příprava. K dispozici byly překlady manuálů dodaných ministerstvem financí, které připravil Svaz Vietnamských studentů a mládeže v ČR, a také instruktážní videa ve vietnamštině; dokonce i software pokladen komunikuje s obsluhou vietnamsky, byť účtenky tiskne česky.

„Někdo si přál, aby bylo dokázáno, že Vietnamci EET nezvládli – a to se nepovedlo," řekl Winter Deníku k zátahu na tržnici Sapa. Podle něj se ukazuje opak: oproti leckterým českým obchodníkům se připravili lépe.

Našly se padělky

V rámci rozsáhlé kontrolní akce ovšem celníci nezůstali bez úlovku. Během razie na tržnici v Libuši zajistili čtyři a půl tisíce výrobků, které označili jako padělky neoprávněně označené logy renomovaných výrobců.

„Dámské kabelky, cestovní tašky, peněženky, kryty na mobilní telefony a přívěsky na klíče," přiblížila zabavený sortiment Ivana Kurková z Celního úřadu pro hlavní město Prahu. „V případě, že by se podařilo tyto falzifikáty prodat, škoda způsobená majitelům ochranných známek by dosáhla téměř 43 milionů korun," konstatovala. Výše škody celníci v podobných případech určují podle ceny originálů. Proti tomu se však Winter ohrazuje.

Jednalo se o zboží za pár set tisíc 

Podle něj takové údaje jen balamutí veřejnost: skutečnost je taková, že se jednalo o zboží za pár set tisíc – a nikdo přece nemůže očekávat, že si za levný peníz odnese z tržnice domů značkový originál.

Celníci také při kontrole skladových prostor objevili zhruba metrák chlazeného vepřového a kachního masa bez patřičných dokladů. „Vzhledem k nevyhovujícím skladovacím a přepravním podmínkám bylo předáno veterinární správě," uvedla Kurková.

Drogy v kufru.
Odhalený kontraband: vedou drogy před pašovanými padělky

Součástí akce Topas se staly i prověrky, zda podnikatelé nedluží na daních nebo pokutách. V rámci exekučních řízení bylo vybráno 640 tisíc korun v hotovosti – a byl také zajištěn osobní automobil v hodnotě 350 tisíc.