Ti totiž platí v souladu s radnicí vydanou cenovou mapou. Nájem je odstupňovaný s přihlédnutím ke vzdálenosti od centra. V něm je v centru doporučená cena 2400 korun za metr a rok.

Takové podmínky ale Hvězdička plnit nemusí. Mateřské centrum má stále platnou smlouvu o pronájmu 332 metrů čtverečních v objektu někdejší restaurace Zelený strom na Malém náměstí. Provozuje tam tělocvičnu a platí za metr čtvereční a rok pouhých 10 korun. 

To se však brzy stane minulostí. Dohodli se na tom při společném jednání na radnici předsedkyně mateřského centra Jana Čechová se starostou Benešova Petrem Hostkem.

Dodatek ke smlouvě

„Domluvili jsme se na dodatku ke smlouvě, kterým se Hvězdičce zvýší nájemné," potvrdila Jana Čechová s tím, že největší přínos schůzky vidí v tom, že pan starosta byl ochoten si vyslechnout, co všechno Hvězdička dělá.

Setkání dvou zastupitelů města stojících na opačných politických pólech, vnímá kladně i lídr radnice. „Bylo to relativně přátelské setkání," uvedl starosta a připomněl, že nové nájemné má naběhnout už od Nového roku a bude činit kolem 1200 korun za metr čtvereční a rok.

„Nám nezbývá, než respektovat pravidla města," dodala k tomu Jana Čechová. Podle ní ale není v silách mateřského centra nový nájem hradit. „Jde o nájem na úrovni půl miliinu korun," tvrdí předsedkyně mateřského centra.

Bohulibá záležitost

I když mateřské centrum platí za spotřebované služby, tedy elektřinu, vodu a teplo přes 81 tisíc korun za rok, prostými počty lze zjistit, že nové nájemné bude necelých 400 tisíc korun.

„Při jednání jsem paní Čechové vysvětlil, že nikdo na městě nechce mateřské centrum likvidovat, a že aktivity Hvězdičky, stejně jako Dětského centra Krokodýl, jsou bohulibou záležitostí," připomněl k tomu starosta města Petr Hostek.

Současně ještě vysvětlil, že Hvězdička bude mít stejně, jako je to u jiných subjektů působících v Benešově, možnost požádat o grant na úhradu nájmu. A předsedkyně mateřského centra věří, že město, tak jako další neziskovky, podpoří grantem právě také Hvězdičku.

„Po zralé úvaze a na základě průkazného proúčtování, na co byly prostředky použity, Hvězdičce bude grant přidělen. Přece jen se ze strany města jedná o nenávratnou půjčku mateřskému centru, které sice dělá pro dobro mamin s dětmi, ale ve srovnání se školkami jde o malé promile," řekl starosta.

Čtěte také: Děti odrůstají, ale maminky se do Rodinného centra Oříšek vracejí