V účasti hejtmanka vidí příležitost přispět k posílení vztahů mezi oběma zeměmi. „Domnívám se, že posílení a prohlubování těchto vztahů je důležité ekonomicky i politicky. Vysílá to signál, že jsme otevřeni pro podnikání a že míříme na Západ,“ poznamenala Pokorná Jermanová.

V rámci aktuální cesty do Washingtonu se hejtmanka podle informací Frintové setkala jak s politiky, tak se zástupci soukromého a nevládního sektoru. „Na setkání na ministerstvu obchodu projednala příležitosti pro bilaterální investice mezi Českou republikou a Spojenými státy,“ uvedla Frintová. S dodatkem, že ministerstvo hejtmanka požádala o spolupráci při pozvání americké delegace do naší země. Očekává přínos v podobě nalezení investičních příležitostí, podpory ekonomického růstu a vytváření pracovních míst. Byla také pozvána, aby studentům Georgetown University představila Středočeský kraj jako „motor růstu hospodářského rozvoje v České republice“.

Příslibem do budoucna – a snad se zaměřením přímo na střední Čechy – by se mohly stát především výsledky diskusí se zástupci společnosti Microsoft: softwarové firmy, která se ovšem intenzivně věnuje i vývoji hardwaru. Vyslovila se pro rozšíření jejích aktivit v naší zemi – a odpovědí nebyly zdvořilé fráze. Přišla řeč na konkrétní záměry. „Společnost Microsoft vyjádřila zájem o inovační centrum v regionu – a také o možné partnerství v oblasti vzdělávání technického charakteru nejen ve velkých městech, ale i ve venkovských oblastech,“ uvedla Frintová.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Krize krajské koalice dospěla na ostří nože. Silná slova mohou vystřídat činy