Že politika dovede být zajímavou záležitostí, dokládají často názvy některých stran. Lidé se zajímají o konkrétní věci a chtějí dát vědět svým sousedům, spoluobčanům, o co jim jde. A hlavně v komunální politice, kdy jsou svým voličům nejblíže, k to mají unikátní příležitost.

Řada politických stran či hnutí v obcích či městech různých velikostí má netradiční názvy. Ty reflektují buď přímo jejich zájmy, nebo o co usilují – rozhodně se nejedná o obecné názvy, kde musíte číst programy, abyste věděli, o co jim jde. Považte sami; každému je jasné, kdo je na jejich kandidátce: Unie pro sport a zdraví, Zvíře není věc, Šance pro rodinu, Spokojenost v obci, Hnutí žen.

Jedním z příkladů zajímavého sdružení, kde vám může být jasné, o co jim jde, jde o sdružení s názvem Za Zruč veselejší. To je uskupení lidí, které kandiduje v městě Zruč nad Sázavou na Kutnohorsku. Odpověď Leoše Fialy, který kandidátku vede, nepřekvapila. „Podle nás je Zruč smutné město. Chceme, aby se lidem lépe žilo, aby tady byl spokojenější i veselejší život,“ vysvětlil inspiraci pro název do voleb. Co se týká Za Zruč veselejší, není to jejich premiéra. „Kandidovali jsme už před čtyřmi roky,“ podotkl. Tehdy získali dva mandáty. Bude souviset počet jejich mandátů s veselím v obci?

Ilustrační foto
Neexistuje obor, který by předurčoval dobrého starostu, říká politolog Srb

Jestliže chtějí být ve Zruči veselejší, v Králově Dvoře na Berounsku mají sklony být poetičtí. Jejich sdružení, které kandiduje v Králově Dvoře, se totiž jmenuje Rozkvět. „Když cokoliv vzkvétá, tak to je symbolika dobra – symbolizuje to, o co nám jde. Chtěli jsme být originální, jasně rozpoznatelní,“ objasnil vznik netradičního názvu Radek Sochr, který kandidátku vede.

Hnutí a strany jdou do voleb i s neotřelými názvy. InfografikaZdroj: Deník / Redakce

Jak vysvětlil, nechtěl být s tímto uskupením „dalšími“ nezávislými a podobnými názvy, které strany a hnutí tradičně používají. „Svým způsobem jsme si už před čtyřmi roky – kandidujeme druhé volební období – vybírali, co by se nám líbilo, co by mělo nějakého ducha. Nechceme dělat štvavou komunální politiku,“ řekl k poetice tohoto názvu.

Na politické zájmy nezapomínají ani rybáři, napovídá kandidatura Sdružení nezávislých kandidátů Rybáři městu v Týnci nad Sázavou na Benešovsku. To, že kandidátka je opravdu složená ze samých rybářů, potvrdil samotný lídr František Kašpárek.

Co chtějí rybáři městu Týnci nad Sázavou skutečně dát? Jde jim o to zlepšit život rybářům ve městě, nebo se tak nazvali kvůli svému koníčku? „Asi to bude obojí. Chceme usilovat o revitalizaci potoka a čištění řeky,“ vysvětlil, kde se vzala inspirace pro název uskupení.

Jako rafinovanější se zdá název uskupení Veřejně na návsi, ne v soukromí za plotem. Co chtějí v obci projednávat veřejně? Odpověděl Petr Dřímalka, který je lídrem kandidátky. „Chceme, aby se vesnice rozrůstala, aby všichni nebyli doma za plotem – aby vyšli ven, aby to v obci žilo,“ vysvětlil. S tím souvisí i další věc. „Chceme, aby se o problémech mluvilo veřejně, ne aby se nadávalo doma,“ podotkl.

Pomohou však netradiční názvy stranám a hnutím ke splnění cílů, které mnohé naznačují ve svých názvech? Obecní agenda nemusí být ani veselá, ani poetická. Lidské tvořivosti se ale meze nekladou…

Ilustrační snímek.
Pamlskovou vyhlášku čeká zmírnění. Zrušené školní bufety ale obnovení nečeká