ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Podle Krajské hygienické stanice Středočeského kraje bylo cílem kontrol pomoci provozovatelům zorientovat se v nových podmínkách provozu a také provozovatelům poradit, jak se co nejlépe vypořádat s požadavky stanovenými mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví.

Hygienici kontrolovali, zda ve zmíněném období se nezdržují zákazníci uvnitř restaurací, zda na takzvaných zahrádkách je mezi zákazníky minimálně 1,5 metru rozestup, či je zajištěna dezinfekce stolů a židlí před příchodem nové skupiny zákazníků, ale také například povinnost zamezit přítomnosti zaměstnance v provozovně, zjistí-li se, že má teplotu vyšší než 37 stupňů Celsia.

„Celkem bylo v uvedeném období provedeno 79 kontrol a byly při nich  zjištěny tyto nedostatky – Šestkrát nebyly dodrženy odstupy 1,5 m, dvakrát neměl zaměstnanec jednorázové rukavice, pětkrát nebyly k dispozici dezinfekční prostředky a v jednom případě neměli zaměstnanci ochranné prostředky dýchacích cest," sdělila Dana Šalamunová, mluvčí hygienické stanice.

V jedné z provozoven zaměstnanci zcela ignorovali podmínky pro provoz venkovních prostor - nedodržení rozestupů, chybějící dezinfekce, personál nepoužíval roušky,  za což byla kontrolované osobě uložena pokuta ve výši pět tisíc korun. V ostatních případech byly zjištěné nedostatky ještě v průběhu kontroly odstraněny, takže bylo možno věc uzavřít domluvou bez nutnosti uložení peněžité pokuty; pouze v jednom hraničním případě bylo jako sankce uloženo napomenutí,“ dodala.